Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
„Lazarica“ dobila nove prostorije: Narodna kola igraće u starom disko-baru

„Lazarica“ dobila nove prostorije: Narodna kola igraće u starom disko-baru

Srpsko kulturno-umetničko društvo “Lazarice” iz Batkovića kod Bijeljine, koje postoji deset godina, dobilo je prostorije za rad.

clanovi skud lazarice Foto: S.R. Mrkonjić / RAS Srbija
clanovi skud lazarice
Članovi SKUD "Lazarica"
Foto: S.R. Mrkonjić / RAS Srbija
Članovi SKUD "Lazarica"

Meštanin ovog sela Jovan Vasić ustupio je SKUD-u svoj ugostiteljski objekat, bez naknade. Članovi društva, uz pomoć meštana i ljudi dobre volje, počeli su da uređuju i prilagođavaju taj prostor svojim potrebama.

Godinama su probe održavali u holu Područnog odeljenja Osnovne škole „Sveti Sava” u selu i plaćali su kiriju, pa nestrpljivo očekuju da dobiju vlastiti kutak.

U Batkoviću postoji zaseok u kome živi nacionalna manjina Karavlasi. Običaj je bio da uoči Lazareve subote, Lazarice pevaju i igraju po selu, po kojima je i društvo dobilo ime. Priliku koja im se ukazala, članovi SKUD-a „Lazarica” oberučke su prihvatili i krenuli na posao, da bi nekadašnji disko bar preuredili u svoj dom, pod čijim svodovima će se okupljati njih stotinu, predanih tradiciji i folkloru.

U adaptaciju prostora uključili su se članovi društva, roditelji i meštani. Uz pomoć donatora, radi se punom parom, ali nije lako sanirati objekat koji nije korišten već deceniju.

- Ništa nam nije teško. Čistimo, krečimo, postavljamo brodski pod, a sve sa osmesima na licima. Neizmerno se radujemo što ćemo imati konačno vlastiti prostor za probe - kaže član ovog društva Jovan Rakić.

Elana i energije imaju dovoljno, ali nedostaje im novca.

– Svaka pomoć nam je dobrodošla, a većinu radova smo završili zahvaljujući kreditima i članarinama koje plaćaju naši roditelji - dodaje Jovan.

Više od 80 folkloraša, podeljenih u tri starosne grupe - dečiji, mlađi omladinski ansambl i veterani, uvežbavali su proteklih godina koreografije u školskom holu, a presvlačili se u učioniciama. I pored loših uslova osvajaju prestižne nagrade na takmičenjima.

Predsednik SKUD-a „Lazarice“ Dragan Mihojlić kaže da je najveća želja vrednim i talentovanim članovima ovog društva da zaigraju na nekom međunarodnom festivalu.

– Ponosni smo što je naša mlađa omladinska sekcija prošle godine osvojila drugo mesto na republičkom takmičenju dečijeg foklora, posebno imajući u vidu što su ta deca tek pre godinu dana naučila prve korake. Nastojaćemo da obogatimo repertoar i učestvujemo na velikim takmičenjima u Evropi – ističe Mihojlić.

Spremaju prostorije gde će ubuduće održavati probe
Foto: S.R. Mrkonjić / RAS Srbija
Spremaju prostorije gde će ubuduće održavati probe

Ponos na vredne i predane članove društva podstakao je Jovana Vasića da im ustupi svoj objekat.

- To su naša deca i neka imaju gde da vežbaju i da se okupljaju. A mi stariji možemo tu da posedimo i da se družimo. Ne treba mi nikakva nadoknada – kaže ovaj humani Batkovljanin.

Objekat u blizini Doma kulture

Zanimljivo je da se za rad SKUD-a opremaju prostorije koje se nalaze uz Dom kulture, koji godinama propada i za čije je uređenje potrebno mnogo novca. Ipak, iz SKUD-a poručuju da veruju da će dobiti još donacija kako bi opremili svoj kutak u kome će zapevati i zaigrati, ali i pripremati se za brojna takmičenja.