');
Najnovije vesti
Blic Vesti Republika Srpska

KAKO SISTEM GRABI PARE Državi svaki dan PLATIMO jedan namet, neki od njih su NEZAKONITI

U Republici Srpskoj postoji 365 fiskalnih i parafiskalnih nameta. To znači da svaki dan u godini plaćamo po jedan namet.

Banjaluka Poreska uprava RS salter Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Banjaluka Poreska uprava RS salter
Foto: shutterstock

Ovo je izjavio Edin Dacić, direktor privatnije kompanije “Standard” iz Prnjavora, ilustrujući poziciju privrede i glomaznog aparata koji je, po oceni stručnjaka, postao svrha samog sebi.

Administracija treba da bude servis građana i privrede koji omogućavaju razvoj ekonomije, a na domaćoj sceni je već godinama suprotno. Retko koji zakon bude donesen, a da iz njega ne proisteknu podzakonski akti ili uspostavljanje kojekakvih agencija, koji u pravilu znače nova plaćanja.

Zato su privrednici tražili od Vlade da se na jednom mestu uspostavi registar u kojem bi bili pobrojani svi fiskalni i parafiskalni nameti. Cilj je da se svaki namet analizira, te da se vidi koji namet može biti ukinut a koji smanjen.

Nacrt registra

Vlada je to učinila i trenutno je dostupan nacrt registra. U njemu je navedeno da su građani suočeni sa 365 različitih vrsta dažbina, odnosno da plaćaju 346 neporeskih ili parafiskalnih nameta. U tom paketu je 287 naknada, 47 taksi, 7 kazni i 2 vrste članarine. Postoji i 15 vrsta direktnih poreza i 6 različitih doprinosa.

Konačan registar fiskalnih i parafiskalnih nameta RS biće uspostavljen do kraja marta, odnosno nakon usvajanja predloženog zakona o poreskom sistemu RS. Registar će sadržavati pregled svih pojedinačnih poreskih i neporeskih davanja koja plaćaju pravna i fizička lica u RS.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

U Ministarstvu finansija RS rekli su da je preduslov za uspostavljanje i objavljivanje registra fiskalnih i parafiskalnih nameta usvajanje zakona o poreskom sistemu.

- Zaključkom Narodne skupštine RS od 28. decembra počeo je da teče rok od 60 dana za javnu raspravu o Nacrtu zakona o poreskom sistemu. Javna rasprava će, u skladu sa planom, biti održana u februaru, dok se u martu očekuje utvrđivanje predloga zakona o poreskom sistemu koji će, između ostalog, sadržavati i konstruktivne predloge iznesene tokom rasprava - naveli su u Ministarstvu finansija.

Kako se troši novac

Privrednici, s druge strane, imaju saznanja da su neki nameti čak nezakoniti, odnosno da se plaćaju pojedine naknade na osnovu zakona koji više nisu u primeni.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević kaže da je cilj registra svih nameta, osim rastrećenja privrede, i da se vidi svrsishodnost izdvajanja za državu i njenje institucije i agencije.

– Dakle, potrebno je videti i kako se troši novac od naknada – kaže Blagojević.

Analiza

U Uniji Udruženja poslodavaca RS ocenjuju da je registar samo pokazao teret svih obaveza koje nosi privreda, ali da sada treba iznalizirati koje namete treba smanjiti ili ukinuti.

– Privreda je preopterećena da bi mogla da funkcioniše normalno. Vlast se hvali kako su nam opterećenja na platu najniža u regionu, ali u zemljama regiona su privrednici oslobođeni bespotrebnih nameta, koje mi moramo da plaćamo – poručuju poslodavci.

Petina prihoda firme ide državi

Ukupni godišnji troškovi poslovanja jednog malog preduzeća u Srpskoj iznose 20 odsto od ukupnih prihoda. Stručnjaci ocenjuju da je u takvim uslovima veoma rizično poslovati.

Opterećenje poslodavaca u RS, ali i u celoj BiH, najveće je poredeći ga sa zemljama okruženja, ali i Evropske unije. Ako se tome doda činjenica da na potraživanja u proseku čekaju više od 100 dana, jasno je koliko su nekonkuretni.

Naravno da sve to utiče i na otvaranje novih radnih mesta, a nezaposlenost u BiH, uprkos pozitivnim trendovima, najviša je u Evropi.