Rusija blokira uvoz iz Srbije: Prijavljivali da su zabrinuti

Ruska služba za fitosanitarni nadzor „Roseljhoznadzor“ zabranila od 14. februara uvoz srpskih krušaka.

Svet

Izvor: Sputnik

Utorak, 13.02.2018.

16:56

Rusija blokira uvoz iz Srbije: Prijavljivali da su zabrinuti
Foto: Thinkstock, ilustracija

Zabrana podrazumeva i uvoz kroz treće zemlje, navodi se na sajtu službe.

"Roseljhoznadzor" je naveo da je više puta srpskoj Nacionalnoj organizaciji za karantin i zaštitu rastinja prijavljivao da je zabrinut zbog problema sa kvalitetom ove voćke iz Srbije.

Rusija je ranije imala problem i sa jabukama iz Srbije. U Orlovskoj oblasti, u centralnom delu Rusije, pronađeno je 13 tona jabuka iz Srbije zaraženih opasnom štetočinom, saopštila je fitosanitarna inspekcija Rusije

Podsetimo, Rusija je nedavno obustavila i uvoz jabuka iz Bosne i Hercegovine zbog sumnje u reeksport. Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske smatra da je propust kod izvoza jabuka iz BiH u Rusiju naneo veliku štetu domaćim proizvođačima

Ruska Federacija je treći trgovinski partner Srbiji, a plasman srpskih proizvoda na rusko tržište karakteriše startna, cenovna, konkurentna prednost u odnosu na druge, uvozne proizvode zahvaljujući jedinstvenom, preferencijalnom trgovinskom sporazumu i bescarinskom izvozu na tržište od preko 144 miliona stanovnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: