SIMPTOMI ISKRIVLJENOSTI KIČME

Mnogi znaci skolioze su očigledni, ali neki od njih su prikriveni i suptilni, tako da i ne upućuju na ovaj vid iskrivljenosti kičme. Zato je važno poznavati ove signale koje nam upućuje telo kako bismo na vreme reagovali.

 

Bol u leđima nije najočitiji znak skolioze jer ima dosta suptilnijih, naizgled nepovezanih simptoma na koje bi trebalo obratiti pažnju.

znaci skolioze

Budući da iskrivljena kičma može uticati na ostatak vašeg zdravlja, obratite pažnju na sledećih devet potencijalnih znakova skolioze.

1. Iskrivljen grudni koš

Ako primetite da je vaš grudni koš iskočio više na jednu stranu, to je najverovatnije zbog abnormalne krivulje kičme. Kada je skolioza prisutna, leđna krivulja pomiče se bočno ili na stranu.

Glavni znak skolioze je torzija grudnog koša kao rezultat rotacije kičme, što rezultira pojavom rebarne grbe. Asimetrija grudnog koša u pretklonu je, prema tome, glavni znak.

Međutim, deformacija grudnog koša može imati veze sa skoliozom, ali i ne mora jer su deformacije grudne kosti prisutne su i kao zasebna deformacija.

2. Nejednaka ramena

Uspravite držanje, pogledajte se u ogledalo i proverite da li vam je jedno rame postavljeno više od drugoga. Naime, zbog bočne zakrivljenosti kičme jedna lopatica ili rame može biti izraženije od drugoga.

Izbočina zbog rotacije kičme i deformacije rebara stvaraju utisak izraženije, izbočenije lopatice. Lopatica, međutim, nije promenjena sama po sebi.

Pojava neravnih ramena može biti suptilan znak skolioze, ali ne mora uvek da znači da je reč o toj bolesti. Neravnomerna ramena manje su važan znak, mogu biti i posledica lošeg držanja.

3. Naborana majica na jednoj strani

Naravno, naborana odeća ne znači automatski da je reč o skoliozi, ali ako stalno povlačimo prema dole jednu stranu majice, to može biti vrlo suptilan znak skolioze, odnosno postraničnog iskrivljenja kičme koji rezultira iskrivljenom karlicom.

Prividno više postavljen kuk posledica je nisko postavljene deformacije kičme (u slabinskom delu), što rezultira kosom karlicom.

4. Jedan rukav duži nego drugi

Možda ćete primetiti da je jedan rukav uvek duži od drugoga, bez obzira na veličinu koju kupujete. Zavisno o mestu krivulje, vaša ramena mogu biti neujednačena (jedno veće ili manje od drugog). Zakrivljenost takođe može uzrokovati da je lopatica niža ili viša od druge i izbočenija u odnosu na drugu.

Ako se osećate kao da stalno navlačite prema dole jedan rukav, posetite lekara koji će utvrditi da li je u pitanju skolioza.

5. Jedna cipela istrošenija nego druga

Budući da zakrivljena kičma pomiče karlicu, to može uzrokovati neravnomeran hod. Ta promena u kukovima koji nisu u istom nivou može uticati na neujednačeno trošenje potpetice na jednoj cipeli.

Prividno više postavljen kuk posledica je nisko postavljene deformacije kičme (u slabinskom delu) što rezultira kosom karlicom.

6. Osećaj nelagodnosti tokom hodanja

S obzirom na probleme u kretanju koji su povezani sa skoliozom, možda ćete primetiti da se osećate „čudno“ dok hodate ili trčite. Kada hodate, možda ćete primetiti da je klizno kretanje ruku neujednačeno, a to se događa zbog mišićnog disbalansa koji onemogućava telu ispravan način kretanja.

7. Hronična mišićna napetost

Ako je vaše telo čak i malo iskrivljeno, to može izazvati neugodne bolove. Tokom vremena, skolioza može uzrokovati mišićnu neravnotežu oko kičme koja može stvoriti hronično slabe mišiće.

8. Uvek se oslanjate na istu nogu

Iako je udobno saviti koleno i nagnuti se na jednu stranu dok stojite, zabrinite se ako se uvek oslanjate na istu nogu. Skolioza stvara neravnotežu u karlici koja se često olakšava zauzimanjem asimetričnog položaja tako da je težine više na jednoj nozi.

9. Otežano dišete

Ako se osećate malo nelagodno kada duboko udahnete ili ponekad imate osećaj „gušenja“, to bi moglo biti zbog iskrivljene kičme jer skolioza može ograničiti širenje rebara, a disajne organe stisnuti, zbog čega možete otežano disati. Oštećenje plućne funkcije nastaje kao posledica skolioze velikog stepena. Potrebno je dijagnostikovati da li je oštećenje funkcije u vezi sa skoliozom ili nije.

Izvor: Zadovoljna.hr