13. februar  2018. 10.04  →  13.41 | Izvor: Tanjug

Sudar obalskih straža Grčke i Turske kod ostrva gde je 1996. umalo izbio rat

ATINA -

Grčke vlasti saopštile su da je patrolno plovilo turske Obalske straže udarilo u brod grčke Obalske straže u blizini ostrvaca u Egejskom moru oko kojih su dve zemlje umalo zaratile 1996. godine, prenosi AP.

Navodi se da su nejasne okolnosti incidenta, koji se dogodio noćas oko ponoći.

Oba plovila nalazila su se u blizini nenaseljenog ostrvceta koje se na grčkom zove Imija, a na turskom Kardak, za koje ove zemlje tvrde da pripada njihovoj teritoriji.

AP navodi da su napetosti na tom području visoke otkad su dve države, koje su obe članice NATO, stigle na rub rata oko tamošnjih ostrvaca, da se tamo šalju snage obe mornarice i da je u toj zoni u more pao i grčki helikopter pri čemu je stradalo troje članova posade.

ANA je prethodno objavila da je tursko plovilo udarilo u brod grčke Obalske straže u blizini Imije.

Grčka agencija navela je da nema izveštaja o povređenima i prenosi da je tursko plovilo prebačeno na grčko ostrvo Leros radi popravke.

Erdogan upozorio Grčku, Kipar, kompanije: Ne prelazite liniju

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan upozorio je danas Grčku, Kipar i međunarodne kompanije koje istražuju gas u Sredozemnom moru da "ne prelaze liniju" i da ne povređuju turska prava.

Turski vojni brodovi i dalje se nalaze nedaleko od Kipra, da bi sprečili italijansku energetsku kompaniju "Eni" da započne sa eksploatacijom prirodnog gasa, prenela je agencija AP.

Prema Erdoganu, oportunističke namere u vezi eksploatacije gasa na Kipru "nisu prošle neopaženo".

Kiparski Grci optužili su Tursku da je tokom vikenda ometala svojim vojnim brodovima, pod izgovorom da su u toku vojne vežbe, brodove koji su trebali da krenu sa izvlačenjem gasa.

Evropska unija pozvala je u ponedeljak Tursku da se uzdrži od pretnji i "svake akcije koja bi mogla da naruši dobre komšijske odnose" na Kipru.

Turska se protivi onome što naziva jednostranom potragom kiparske vlade za tečnim gorivima jer, kako navodi, vlada time gazi prava kiparskih Turaka na prirodne resurse ovog etnički podeljenog ostrva.

Kipar je još od 1974. godine podeljen na grčki i turski deo. Grčki deo je međunarodno priznat.