Trogodišnja dominacija srpskog šampiona u NLB ligi dobila je u četvrtoj uzastopnoj tituli apsolutnu potvrdu. Najbolji domaći tim bacio je „sidro“ u srce Jadrana zauzevši najlepše mesto sa kojeg će još najmanje godinu dana stvarati zazubice svim rivalima. Savršenom trojkom šest desetinki pre kraja produžetka u punoj Zagrebačkoj areni sa svoje polovine Dušan Kecman dobio je nadimak „Dušan Silni“, jer je tim pogotkom na najslađi mogući način omogućio Partizanu da nakon finalne utakmice protiv Cibone postane najbolji tim u istoriji ovog regionalnog takmičenja (75:74).

Cibona – Partizan 74:75

(14:15, 17:16, 13:13, 16:16, 14:15)

Hala: Zagrebačka arena. Gledalaca: 16.000 Sudije: Pukl, Boltauzer, Javor (Slovenija).

CIBONA: Vrbanc, Gordon 31, Bogdanović 5, Brnas, Troha, Radošević, Vukušić, Andrić 2, Bagarić, Zubčić, Udrih 5, Tomas 31

PARTIZAN: Roberts 13 (14 sk), Sinovec, Mekejleb 7, Kecman 10, Milošević, Rašić 8, Mitrović, Božić 11, Marić 14, Veseli 8, Đekić, Vraneš 4.

 

Što se tiče samog meča, Partizan je nakon nešto nesigurnijeg početka preuzeo kontrolu utakmice. Roberts je dominirao u skoku, dok su Marić i Vraneš pokušavali da izbace iz ritma svoje čuvare. Iako su u 12. minutu poveli sa osam razlike (22:14), crno-beli nikako nisu uspevali da zaustave Gordona, a naročito Tomasa. Od Ciboninih ubačenog 31poena na poluvremenu, njih dvojica su postigli čak 29. Nedovoljno agresivna odbrana spoljne linije Partizana, kao i problem branjenja protivničke igre dva na dva, bili su osnovni razlog što izabranici Duška Vujoševića nisu uspeli da na veliki odmor odu sa minimalnom prednošću (31:31).

Činilo se da će „parni valjak“ početkom treće deonice konsolidovati redove. Međutim, kod vođstva gostiju 41:36 došlo je do desetominutne pauze zbog tuče navijača domaće ekipe sa pripadnicima obezbeđenja i provokacija Partizanovog stručnog štaba. Ovaj incident loše se odrazio na igru srpskog šampiona. Cibonin tandem Gordon i Tomas (koji su postigli 90 odsto poena za domaću ekipu) preuzeli su kontrolu utakmice, tako da su „vukovi“ u 33. minutu preokrenuli rezultat u svoju korist (47:44). Iziritiran određenim sudijskim odlukama Vujošević u jednom trenutku je želeo da povuče igrače sa terena, ali je u poslednjem momentu odustao od takve ideje. Taman kada su Perasovićevi puleni pomislili da drže konce utakmice u svojim rukama kapiten Partizana preuzeo je potpunu odgovornost na terenu. Sa dve vezane trojke i ukradenom loptom Petar Božić je adrenalinskom injekcijom ulio dodatnu energiju svojim saigračima (52:47). Prelaskom na zonski presing Cibona je pokušala da poremeti organizaciju protivničkog napada u čemu su donekle i uspeli. Zahvaljujući izvanrednim Gordonom i Tomasom oni su sve vreme disali za vrat crno-belima. Kako se utakmica bližila kraju bilo je jasno da će jedna lopta odlučivati o pobedniku. Mada je Partizan u par navrata bio u prilici da u poslednjem minutu „prelomi meč“ Cibona je imala šut za pobedu, ali je promašaj Marka Tomasa uz zvuk sirene značio da će šampion biti promovisan nakon produžetka (60:60). Bez Mekejleba i Božića zbog pet ličnih grešaka gosti su se opredelili da maksimalno opterete centarsku liniju. Mada je Marić ubrzo napustio igru iz istog razloga, Vraneš, a naročito Roberts uspeli su da samo u jednom napadu sa pet ofanzivnih skokova nateraju rivala da sve karte baci na Gordona i Tomasa. U igri koš za koš sve do poslednjih trenutaka niko nije mogao ni da pretpostavi ko će biti pobednik. Iako je deset sekundi pre isteka produžetka bio izuzetan, sa dva promašena bacanja, Roberts je omogućio Ciboni da sekund pre kraja trojkom Bogdanovića povede 72:71. Poleteli su u tim trenucima sa klupe domaćina gotovo svi igrači i stručno osoblje ka centru igrališta. Bili su ubeđeni da su srušili šampiona, ali je samo četiri desetinki trajalo njihovo slavlje pošto je Cibonin san srušio hrabri i neopisivi Dušan Kecman. Šutem sa više od deset metara pogodio je trojku koja se rečima ne može opisati već se mora doživeti. Nastao je pravi delirijum na terenu. U jednom trenutku radovala su se oba rivala, ali nakon sudijske odluke trijumfalni hod po tankoj liniji na crvenom tepihu koja razdvaja pobednika od gubitnika pripao je sada već četvorostrukom uzastopnom šampionu NLB lige, košarkašima Partizana..

Ovom istorijskom pobedom crno-beli su na izvanredan način stavili večiti žig na briljantno završenu sezonu u regionalnom takmičenju.

Vujošević: Presrećan sam

Trener košarkaša Partizana Duško Vujošević rekao je da je presrećan zbog večerašnjeg osvajanja četvrte uzastopne titule prvaka Jadranske lige, pre svega zbog načina na koji je u finalu pobeđena Cibona. „Mogu samo da zamislim koliko su tužni naši sportski prijatelji iz Cibone. Presrećan sam zbog načina na koji smo pobedili. Takođe, važno je da incident nije primio veće razmere“, istakao je Vujošević posle pobede.

Perasović: Žalićemo se

Trener Cibone Velimir Perasovič čestitao je Partizanu na pobedi, ali je naveo da će se Zagrepčani žaliti na sudijsku odluku da dozvoli crno-belima poslednji napad, iako su domaći slavili pobedu koju još nisu ostvarili. „Imamo pravo na to, jer je u pitanju povreda pravila. Nije se igra mogla nastaviti dok su na terenu bili i naši igrači i navijači. U najgorem slučaju mogla je da nam bude dosuđena tehnička greška. Ne mislim da će ta žalba nešto promeniti, ali mi ćemo je ipak podneti“, kazao je Perasović.

Oboren rekord po broju navijača

Ovosezonsko finale između Cibone i Partizana u Zagrebačkoj areni ostaće upamćeno i po tome što je oboren rekord po broju posećenosti na jednom mesetu NLB lige. Sa 16.000 gledalaca poslednji meč u ovoj takmičarskoj godini ostaće upamćen kao najposećeniji u istoriji ovog takmičenja.

Tuča na tribinama

U 23. minutu utakmice došlo je do opšte tuče na tribinama iza igrača i stručnog osoblja Partizana. Nakon opšteg komešanja podivljali navijači pokušali su ne samo da se obračunaju sa obezbeđenjem, već i da isprovociraju Predraga Danilovića, predsednika crno-belih, dok su trenera Duška Vujoševića prilikom odlaska u svlačionicu želeli da ispljuju. Navijači Cibone nisu mogli da podnesu srećne gestikulacije nekoliko navijača Partizana koji su stajali tik iza klupe srpskog šampiona. Srećom, intervencijom obezbeđenja incident nije prerastao u razmere koje su mogle da dovedu do potpunog prekida meča.

Priznanja Todoriću i Tomasu

Dragan Todorić, jedan od vodećih ideologa u Partizanu proglašen je za najboljeg sportskog direktora, dok je Marko Tomas, krilo Cibone imenovan za najboljeg igrača ovosezonskog izdanja NLB lige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari