Najnovije vesti
Vesti Svet
U Kanadi zatvoreno 88.000 radnih mesta u januaru

U Kanadi zatvoreno 88.000 radnih mesta u januaru

U Kanadi je januaru zabeležen najveći gubitak radnih mesta od poslednje recesije 2009. godine, budući da su se poslodavci suočili sa ubrzanjem stope rasta plata.

Kanada Foto: youtube
Kanada

U toj zemlji je u januaru broj radnih mesta bio manji za neto 88.000 pozicija, što je oštar pad u odnosu na nedavno objavljene sjajne pokazatelje za 2017. godinu u kojoj je zabeležen najveći rast zapošljavanja od 2002. godine, prenosi agencija "Blumberg".

Navedeni neto pad predstavlja razliku između rekordnih 137.000 ugašenih radnih mesta sa skraćenim radnim vremenom, i otvorenih 49.000 pozicija sa punim radnim vremenom.

Pad zapošljavanja se poklopio sa povećanjem minimalne zarade u najvećoj kanadskoj pokrajini - Ontariju, što je uticalo na to da stopa rasta plata u državi ubrza na 3,3 odsto na godišnjem nivou, najviše od 2015. godine.

Mada je stopa nezaposlenosti u Kanadi povećana u januaru na 5,9 odsto, ona je i dalje blizu rekordnog minimuma od 5,8 odsto, a ubrzanje rasta plata može kreatorima monetarne politike u Banci Kanade biti dodatni razlog za brigu o inflaciji jer će poslodavci teret većih rashoda za plate preliti na cene proizvoda, ocenjuje "Blumberg".