Najnovije vesti
Vesti Svet
"Francuska nema čvrst dokaz o korišćenju hlora"

"Francuska nema čvrst dokaz o korišćenju hlora"

Francuska nema čvrst dokaz da su snage koje podržava sirijska Vlada koristile hlor u napadu na civile, izjavila je francuski ministar odbrane Florans Parli.

20180206_epa_etienne laurent_paris_Di013421858 Foto: EPA;
20180206_epa_etienne laurent_paris_Di013421858

Ona je za francuske medije rekla da Francuska ima potencijalne dokaze o upotrebi hlora, ali da ne postoji čvrst dokaz za to.

Prlijeva je dodala da su masivni vazdušni napadi u Siriji zabrinjavajući, da ih treba zaustaviti, te da humanitarni koridori moraju ostati otvoreni.

Ona je naglasila važnost održavanja dijaloga između svih strana i napomenula da Francuska u Siriji ima samo jedan cilj, a to je borba protiv Islamske države, preneo je "Sputnjik".

Koalicija predvođena vojskom SAD je u sredu, 7. februara, saopštila da su izvršeni defanzivni vazdušni napadi protiv provladinih snaga u Siriji, koje su izvršile napad na generalštab "Sirijskih demokratskih snaga", koje imaju podršku SAD.

Nezavisna komisija za istragu u Siriji je u utorak, 6. februara, saopštila da vodi istragu o navodnoj upotrebi hlora u sirijskim pokrajinama Idlib i Istočna Guta.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je tvrdnje SAD o upotrebi hemijskog oružja nazvalo "nagoveštajima", a Ministarstvo odbrane Rusije je odbacilo optužbe, tvrdeći da su one zasnovane na glasinama.

Sirijsko Ministarstvo spoljnih poslova je, takođe, optužbe SAD nazvalo neosnovanim i osudilo saopštenje koalicije.