Dostupni linkovi

Mektić: Bez dogovora oko EUROPOL-a


Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH
Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je da na današnjem sastanku sa predstavnicima policijskih agencija i ministrima unutrašnjih poslova nije postignut dogovor o uspostavi zajedničke kontakt tačke sa EUROPOL-om.

Ovo je posljednja obaveza koju BiH treba ispuniti da bi počeo sa primjenom operativni sporazum između BiH i Evropskog policijskog ureda.

Ministar sigurnosti BiH kazao je da funkcioneri danas nisu uspjeli postići dogovor iako Evropska komisija daje jasne naznake da će jednostrano odustati od sporazuma.

On je poručio da je BiH jedina država u Evropi koja nema svog oficira u EUROPOL-u u Hagu. Kako kaže, odluka nije donesena jer se politika duboko uplela u policijske agencije, prenosi portal Klix.ba.

Pojasnio je da se funkcioneri ne mogu dogovoriti u vezi s adresom koja je u sporazumu navedena. Riječ je o adresi institucija BiH. Drugi problem je Zakon o ministarstvima u kojem se navodi da se Interpol prebacuje u poseban međunarodni odjeli u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH gdje će bit i sjedište EUROPOL-a.

XS
SM
MD
LG