KONFEKCIJA BEKO VEĆ 15 GODINA U STEČAJU: Polovina radnika umrla čekajući sopstveni novac

S. BULATOVIĆ

06. 02. 2018. u 14:00

Beogradska konfekcija punih 15 godina u stečaju, iako su poverioci namireni još 2009. godine. Na računu 29 miliona evra, čekaju se tri spora

КОНФЕКЦИЈА БЕКО ВЕЋ 15 ГОДИНА У СТЕЧАЈУ: Половина радника умрла чекајући сопствени новац

Foto N. Fifić

BIVŠI radnici Beogradske konfekcije, poznatog "Beka", u ponedeljak 12. februara obeležiće punih 15 godina stečaja svoje nekadašnje firme. Okupiće se pred zgradom Vlade Srbije kako bi podsetili nadležne da 4.500 akcionara, odnosno njihovih naslednika, još čekaju svoj novac. U 16. godinu ulaze, baš kao i nekoliko prethodnih puta, uvereni da će ona označiti konačan rasplet. Stečajni upravnik Mihajlo Koruga veruje da ima izgleda da se ove godine održi i završno ročište.

"Beko" je svoje poverioce isplatio još 2009. godine. Na računu ima oročenih 29 miliona evra i još neprodate imovine. Od okončanja stečaja ga, međutim, dele višegodišnje parnice.

- Vode se ukupno četiri spora - objašnjava Zlatko Kunštek, predsednik udruženja UVA "Beko". - Od toga je "Beko" tužen u tri slučaja. U slučaju u kome nas tuži Ministarstvo odbrane, mi smo očekivali da će 22. januara biti konačno ročište. Sudija je, međutim, tražio dodatna dokumenta, tako da je novo, a mi se nadamo i konačno ročište zakazano za 1. mart. Još dva spora vodimo pred Vrhovnim kasacionim sudom, i oba bi trebalo da dobijemo, a i nazire im se kraj. U četvrtom sporu "Beko" tuži, tako da on nije bitan za stečaj. Od 4.535 radnika, polovina je čekajući svoj novac preminula.

Pored Ministarstva odbrane, "Beko" se spori sa bivšim kupcem, grčkom "Lambdom". U oba slučaja je presuđeno u korist "Beka", ali je jedan u postupku žalbe, a drugi preispitivanja. Spore se i sa jednom firmom iz Bosne i Hercegodine.

- Očekujemo pravosnažnu presudu u sporu s Ministarstvom odbrane i verujem da bi ona mogla da bude doneta do kraja aprila - kaže Mihajlo Koruga. - Ta presuda je ključna za dalji tok. Mi ne možemo da prejudiciramo kakva će odluka biti, ali bi uskoro mogli da se steknu uslovi za zakazivanje završnog ročišta. Imamo još dva spora i u toku su revizije. I kada se steknu uslovi, treba imati na umu da je reč o 4.500 akcionara i da će zakazivanje i održavanje završnog ročišta trajati sigurno od mesec i po do dva meseca.

UMORNI OD ODLAGANjA

MANjINSKI akcionari "Beka" umorni su od čekanja. Pokušali su da rasplet ubrzaju protestima, šetnjama...

- Ne mogu više da čekam - iskrena je Rada Grković. - Imam 80 godina, ne mogu više ni da šetam, ni da idem na Kalemegdan, niti pred Vladu Srbije. Mislili smo da će sad u januaru da se okonča spor, ali je agonija nastavljena. U toj fabrici sam radila 35 godina, od svoje 15. godine. A starost mi prođe u čekanju svog novca.




Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

неимени

06.02.2018. 15:12

Закон не дозвољава да се ти досадни радници пострељају дочим им падне на памет да исправе кичме, или недајбоже затраже своје паре, али (закон) допушта да их газде усмрте изгладњивањем. Доста су сиромаси узнемиравли богате. Време је да се ствари поставе на своје место. А шта се закона тиче, стрељање би требало бити једна од опција. Рецимо да се то допусти у случају ако једна страна у спору има двадесет пута више пара од друге. Док буде умирао може само себе да окривљује тај што нема пара.

VLADA

06.02.2018. 15:13

SAČEKAJTE JOŠ MALO U SUBOTU ĆE ZADUŠNICE.PRETHODNICA IH JE SAHRANILA A OVI SU JE ZABORAVILI.

neko ko pamti

06.02.2018. 15:29

Beko je bio odlicna firma, njh, Obucu Beograd,Beobanku pamtim kao nesto svetlo u mom zivotu. Danas kupiti kaput kakav sam kupovao u Beku, nema sanse.

realist.

06.02.2018. 15:36

Uzmite drva i unutra kod Stecajog lopova Koji vodi stecaj Pare na stolu Ako ne bice lomljava kosti kako Ima Zadrugu lopova Pare Mora da Ima i za vas zaradjeni novac.Gde nema milom Ima silom nepostoi u nijedan zakoni da preduzeca je 16 god. U stecaj.ako Sami ne resite Problem Jos 16 god.ce vas vuku za nos,to je Banda.

tomi

06.02.2018. 15:41

stecajni upranik,namerno odugovlaci,samo on ima koristi ,da se nikad ne zavrse sudski sporovi!

Vlada

07.02.2018. 06:04

29 miliona evra?! Pa to je ekstra investicija.Zasto su ugasili BEKO? A,da zbog para...