Izvor: B92

Kanarska ostrva, koja uključuju Tenerife, Lanzarote i Gran Kanariju, poznata su kao najegzotičnija u Evropi, a u 2017. godini izbrojala su 16 miliona turista.

Vlasti sada žele da smanje populaciju na ostrvu i uvedu „eko-taksu“ kao što su to predložile vlasti Balearskih ostrva prošle godine. Naime, Majorka i Ibica žele da udvostruče taksu tokom sezone kako bi izbegli gužve na ostrvu. Prepostavlja se da će godišnji prihod od takse porasti za još 120 miliona evra.

Ako se usvoji predlog o skupljim taksama na Balearskim ostrvima, to znači da će boravišna taksa za kampere i goste hostela iznositi jedan evro dnevno, dva evra za putnike na kruzerima, goste jeftinijih hotelima i apartmana, tri evra za one koji odsedaju u hotelima srednje klase i četiri evra za goste luksuznih. Takse će biti smanjene tokom zimskih meseci, a mlađi od 16 godina neće plaćati.

Od novca zarađenog boravišnim taksama platiće se projekti važni za životnu sredinu, promovisaće se turizam, ali i inovacije i obučavanje zaposlenih.

“Radi se o tome da građani moraju znati gde odlazi novac“, kaže Dolores Koruho, portparolka PSOE, Španske socijalističke radne partije.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.