Capital.ba

Profit Generali grupe porastao 52,3 odsto

24.04.2010. / 16:39

TRST, Italijanska osiguravajuća grupa Generali povećala je u 2009. profit za 52, 3 odsto, na 1,3 milijarde evra, objavio je danas menadžment na Godišnjoj skupštini akcionara u Trstu.
Ukupna premija Grupe, u okviru koje u Srbiji posluje Delta Generali osiguranje, povećana je za 6,2 odsto u 2009. na 70,5 milijardi evra, navelo je poslovodstvo.
Predsjednik Uprave Generali grupe Antoan Bernhajm je u posljednjem obraćanju pred Skupštinom akcionara istakao da je snažan rast zabilježen tokom krizne godine pokazao da je Generali lider u osiguravajućoj industriji kad je u pitanju finansijska stabilnost.
„To je nagrada poslovnoj strategiji koja je uprkos finansijskoj krizi omogućila dugoročno održivo poslovanje utemeljeno na geografskom širenju i različitim kanalima distribucije proizvoda“, kazao je Berhajm koji napušta Generali grupu poslije 37 godina.
Najveći udio premije Generali je ostvario u Italiji 28,7 odsto, slijede Francuska sa 22,9 odsto i Njemačka sa 21,6 odsto, rekli su na Skupštini akcionara i dodali da oko 70 odsto premije čini životno osiguranje, odnosno 48,9 milijardi evra.
Poslovodsto Generali grupe istaklo je da je uprkos velikim makroekonomskim problemima u svijetu kompanija organskim rastom uspjela da poboljša profitabilnost, posebno u drugoj polovini godine.
Uprava je na osnovu poslovnih rezultata predložila podjelu dividende 0,35 evra po akciji, što je ukupno 544,9 miliona evra. Dividenda za 2009. je za 133 odsto viša nego u 2008.
Poslovodstvo Generali grupe naglasilo je da važno nastaviti širenje grupe u Aziji i Brazilu, kao jačati prisustvo u Evropi i na tržištima u razvoju.
U regionu srednje i istočne Evrope, prihod od premije iznosio je prošle godine 3,9 milijardi evra, što je 5,5 odsto od ukupne premije Generali grupe, naveli su na Skupštini akcionara.  Emg.rs

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!