Ponedeljak, 29.01.2018.

23:35

Tajani: Ubeđen sam u EU budućnost Srbije

Predsednik Evropskog parlameta Antonijo Tajani dolazi 31. januara u zvaničnu posetu Srbiji.

Izvor: Tanjug

Tajani: Ubeđen sam u EU budućnost Srbije
Foto: Thinkstock

Pred posetu Tajani poručuje da je Srbija jedan od lidera za dobijanje članstva u EU.

"Moja poseta za cilj ima da naglasi podršku Evropskog parlamenta u procesu koji se trenutno odvija. Ubećen sam da je budućnost Srbije i njenog naroda u EU. Pozdravljam napore koje zemlja čini u tom pravcu i optimističan sam da će biti uspešna, poručio je Tajani u sopštenju prosleđenom Tanjugu u Briselu pred dolazak u Beograd.

Predsednik Evropskog parlamenta dodaje da je Srbija deo Evrope, ne samo kroz zajedničku geografiju i istoriju, već i kroz zajedničku kulturu, identitet i vrednosti.

"Mi delimo ključne političke, bezbednosne i ekonomske interese. Srbija je jedan od lidera za dobijanje članstva EU. Naš zajednički rad s ubeđenjem je osnova za promociju integracija koje vode prosperitetu, jačanju bezbednosti, rešavanju upravljanja migracionim tokovima i obezbeđuju stabilnost regiona“, istakao je Tajani.

U sedištu Evropskog parlamenat u Briselu navode da će najznačajnije sastanke predsednik Tajani u Beogradu imati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković, premijerkom Anom Brnabić i zamenikom premijera i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Predsednik Evropskog parlameta Antonijo Tajani će u sredu ujutru u Beogradu održati govor u EU konventu, forumu koji se bavi pristupanjem Srbije EU, a koji okuplja predstavnike vladinih tela, političkih partija, nevladinih organizacija, eksperte, sindikate, privatni sektor i predstavnike profesionalnih udruženja.

Kako se najavljuje, tokom dana predsednik Tajani će sa predsednikom Vučićem otvoriti događaj posvećen investicijama, privrednom rastu i otvaranju novih radnih mesta čiji je cilj privlačenje poslovnih mogućnosti u Srbiji i olakšavanje saradnje sa EU preduzetnicima.

Događaju će prisustvovati i potpredsednik Evropske investicione banke Dario Skanapijeko, predsednik Evrokomore Kristof Lajtl, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, ministar za ekonomiju Goran Knežević i ministraka za evrointegracije Jadranka Joksimović.

Posetu Srbiji predsednik Evropskog parlameta Antonijo Tajani, prema najavama iz Brisela, završava večerom gde će mu domaćin biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U saopštenju Evropskog parlamenta pred dolazak predsednika Antonija Tajanija u Beograd napominju da je Srbija jedan od dva lidera sa perspektivom EU članstva 2025. godine.

"Od Srbije se očekuje da napravi konkretan progres u oblasti vladavine prava i u normalizaciji odnosa sa Kosovom, kao i primena Akcionih planova u oblasti EU integracija, zakona i ustavne reforme“, navodi se u saopštenju Evropskog parlameta proseđenom Tanjugu.

Dodaje se da će Evropska komisija 6. februara predstaviti ”strategiju za uspešno pristupanje Evropskoj uniji Srbije i Crne Gore kao kandidata lidera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: