Tehnopolis

Petak, 23.04.2010.

17:28

Na prodaju ukradeni nalozi

Haker koji se predstavlja kao Kirllos ima odličnu ponudu za sve one koji žele da šalju neželjene poruke e-pošte, kradu naloge ili vrše prevare na Facebooku – dosada nezabeležen broj ukradenih naloga korisnika ove lokacije po neverovatno niskoj ceni.

Izvor: Mikro

Izvor: B92

Default images

Istraživači grupe iDefense, iz kompanije VeriSign, nedavno su na jednom hakerskom forumu uočili da Kirllos prodaje Facebook naloge, ali ono što im je zapravo privuklo pažnju je broj verifikovanih naloga koje on nudi, njih 1.500.000.

Stručnjaci kompanije VeriSign nisu uspeli da utvrde da li Kirllos poseduje prave naloge, a predstavnici Facebooka nisu želeli da daju svoj komentar. Ako su nalozi zaista autentični, to znači da Kirllos ima svaki tristoti nalog posetilaca ove društvene mreže. Cena koju on traži je u rasponu od 25 do 45 dolara za 1000 naloga, u zavisnosti od toga koliko koji korisnik ima prijatelja.

“Pretpostavlja se da je Kirllos do sada prodao blizu 700.000 naloga”, tvrdi Rik Hauard, rukovodilac odeljenja koje prati cyber napade u kompaniji VeriSign.

Hakeri se već neko vreme bave prodajom korisničkih imena i lozinki posetilaca društvenih mreža – primera radi, kompanija VeriSign je registrovala aktivnu prodaju naloga za pristup ruskoj društvenoj mreži VKontakte. Hauard smatra da se hakeri u poslednje vreme sve više usmeravaju na globalne lokacije kao što je Facebook.

Facebook ima više od 400.000.000 korisnika iz čitavog sveta, od kojih mnogi svakog dana postanu mete prevaranata. Kod nekih prevara, kriminalci su sa preuzetog naloga prijateljima slali poruku, u kojoj stoji da je korisnik naloga ostao bez novca u stranoj zemlji i da mu je potreban novac kako bi se vratio kući. U drugim slučajevima, prevaranti bi poslali link do lokacije koja sadrži zlonamerni softver, uz poruku da tu mogu pogledati neki zanimljiv video klip.

“Primaoci poruke će kliknuti na link jer smatraju da im je poruka stigla od prijatelja”, kaže Rendi Abrams, rukovodilac odeljenja za tehničko obrazovanje u kompaniji Eset.

Kada se zlonamerni softver instalira, kriminalci mogu da ukradu još lozinki, pristupe bankovnom računu korisnika, ili jednostavno da šalju neželjene poruke e-pošte, ili pokrenu napade tzv. uskraćivanjem usluga.

Cene koje je Kirllos odredio su izuzetno niske u poređenju sa cenama drugih hakera. U svom nedavno objavljenom izveštaju o pretnjama na internetu, kompanija Symantec je saopštila da se korisničko ime i lozinka naloga e-pošte obično prodaju za 1 do 20 dolara po nalogu, dok Kirllos traži samo 0,025 dolara po Facebook nalogu.

Još traženiji brojevi kreditnih kartica ili informacije o bankovnim nalozima na mreži su skuplji – od 0,80 do 30 dolara za broj kreditne kartice i od 15 do 850 dolara za mrežne bankovne naloge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

19 h

Podeli: