Svet

0

Tramp u Davosu: Politika Prvo Amerika donosi korist svima

Autor: SA

Izvor: Beta

Tramp u Davosu: Politika Prvo Amerika donosi korist svima

Izvor: Foto: Beta/AP

On je političkoj i privrednoj eliti okupljenoj na Svetskom ekonomskom forumu kazao da ja "Amerika pravo mesto za biznis" i dodao da je do ekonomskog rasta u SAD došlo zbog njegove politike "Prvo Amerika", prenosi Asošiejted pres.

"Kao predsednik SAD uvek ću Ameriku stavljati na prvo mesto kao što bi i lideri drugih zemalja trebalo da učine sa svojim zemljama", naveo je Tramp.

Rekao je da njegov rad počinje da daje rezultate i naveo da je u SAD od njegovog stupanja na dužnost u januaru 2017. godine otvoreno 2,4 miliona novih radnih mesta.

On je u Davosu pokušao da balansira između svojih nacionalističkih stavova i globalističkog načina razmišljanja, karakterističnog za elitu u Davosu, navodeći da njegov ekonomski protekcionizam "ne znači usamljenu Ameriku".

"Kada SAD rastu, raste i svet. Američki prosperitet je stvorio nebrojena radna mesta širom sveta, a težnja izvrsnosti, kreativnosti i inovacijama u SAD dovela je do važnih otkrića koja su ljudima celog sveta pomogla da žive prosperitetnije i zdravije", rekao je Tramp.

Tramp je rekao i da je spreman da pregovara o trgovinskim sporazumima pojedinačno ili grupno sa zemljama koje su ostale Transpacifičkom trgovinskom partnerstvu (TTP) iz kojeg je on izveo SAD kad je postao predsednik.

Ponovio je da trgovina mora da bude poštena i recipročna i da nefer trgovina "podriva sve".

Tramp je dodao da je spreman da pregovara o obostrano korisnim bilateralnim trgovinskim sporazumima sa svim zemljama, uključujući i one iz TTP.

Pregovaraće, kako je rekao, "ako je to u interesu svih" strana.

Tramp je prvi predsednik SAD koji učestvuje na Forumu u Davosu posle Bila Klintona 2000. godine.

 

Tramp izviždan zbog izjave o medijima

Foto: Beta/AP

Američki predsednik Donald Tramp izviždan je danas zbog izjave o medijima u Davosu, gde je održao govor koji je izazvao veliko interesovanje, ali na koji je deo publike ostao ravnodušan.

Odgovarajući kratko na pitanja posle održanog govora, američki predsednik naišao je na negativnu reakciju publike pošto je medije nazvao "pokvarenim" i "lažnim".

"Uvek se o meni u medijima dobro pisalo kada sam bio biznismen, tek pošto sam postao političar shvatio sam koliko mediji mogu da budu 'pokvareni' i 'lažni'", rekao je Tramp.

Tramp je u govoru na Svetskom ekonomskom forumu rekao da su SAD otvorene za ulaganje i izneo prednosti koje ona pruža.

Kada je izašao na podijum, Tramp je dobio aplauz, ali mnogi u publici nisu tapšali, navodi agencija AP.

Nije dobio aplauz ni dok je iznosio planove SAD vezano za ekonomiju, a na kraju izlaganja predsedniku je upućen aplauz iz pristojnosti, navodi AP.

 

Tramp agenciji Tass: Nadam se dijalogu sa Rusijom

Američki predsednik Donald Tramp rekao je danas u Davosu ruskoj agenciji Taš da očekuje dijalog sa Rusijom.

Na pitanje novinara ruske agencije da li namerava da izgradi dijalog sa Rusijom, Tramp je rekao: "Nadamo se tome".

Odnosi Rusije i SAD pogoršani su u vreme pretprethodnog američkog predsednika Baraka Obame zbog ukrajinske krize i pripajanja Krima Rusiji, navela je agencija Taš.

Dodaje se da je Tramp, koji je nedavno okončao prvu godinu mandata, ranije izrazio želju da popravi veze SAD sa Rusijom, ali da nije došlo do napretka.

Agencija podseća da je ruski predsednik Vladimir Putin početkom januara rekao da je Moskva spremna da normalizuje odnose sa Vašingtonom, ali je istakao da se "nije smirila unutrašnja politička situacija u SAD".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR