Sastanak Vučića sa Makronom, španskim kraljem, italijanskim premijerom...

Agencije

24. 01. 2018. u 14:41

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas popodne u Davos, gde se pridružio najznačajnijim evropskim i svetskim liderima i biznismenima na Svetskom ekonomskom forumu

Састанак Вучића са Макроном, шпанским краљем, италијанским премијером...

Foto: Tanjug

DAVOS - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas popodne u Davos, gde se pridružio najznačajnijim evropskim i svetskim liderima i biznismenima na Svetskom ekonomskom forumu.

Vučić i predsednik Francuske Manuel Makron danas su imali kraći razgovor u Davosu na Svetskom ekonomskom forumu.

Srpski predsednik je sa Makronom razgovarao na marginama skupa u Davosu gde će boraviti u naredna dva dana i imati aktivno učešće u radu tog Foruma.

Prethodno se Vučić već neformalno susreo sa nizom zvaničnika, uključujući albanskog i italijanskog premijera, Edija Ramu i Paola Đentilonija, španskog kralja Felipea, šeficom za regionalne strategije Svetskog ekonomskog foruma Martinom Larkin.

Sa Ramom, inače, ima zakazan bilateralni sastanak u četvrtak.

On će, kako je ranije najavljeno, tokom trodnevnog boravka u Davosu, imati odvojene susrete sa evropskim komesarom za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanesom Hanom, predsednikom Poljske Andžejem Dudom, a predviđeni su i susreti sa drugim zvaničnicima i privrednicima, među kojima je i izvršni direktor kompanije Ariston Termo Paolo Merloni.

Predsednik Vučić u Davosu prisustvuje skupovima na kojima će govoriti nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Francuske Emanuel Makron, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, kao i predsednik SAD Donald Tramp.

Na forumu svetskih ekonomskih lidera, predsednik Srbije obratiće se skupu na temu "Evropa u svetu" iz ugla regiona Zapadnog Balkana i sa liderima regiona učestvovati na sesiji o ubrzanom procesu dugoročnog razvoja Zapadnog Balkana, najavila je predsednikova Služba za saradnju s medijima.

Između ostalih, sastaće se i sa izvršnim direktorom kompanije "Ariston termo" Paolo Merloni, dodaje se u saopštenju predsednikove Službe za saradnju sa medijima.

Srpski predsednik prisustovaće i diskusiji na temu "Novi lideri za Evropu".

U delegaciji Srbije sa predsednikom Vučićem je i premijerka Ana Brnabić, koja prvi put u tom svojstvu boravi na Forumu.

Predsednik Vučić je i prošle godine, kao i ranije, boravio na Forumu, gde je imao priliku da promoviše politiku Srbije i razgovara o potencijalnim investicijama u našu zemlju.

RAMA: ALBANIJA I SRBIJA MOŽDA ZAJEDNO U EU

Albanski premijer Edi Rama rekao je danas u Davosu da se nada da bi, iako je Srbija ispred Albanije u procesu pristupanja Evropskoj uniji, dve zemlje mogle u Uniju ući zajedno, "pod pretpostavkom da Srbija prizna Kosovo".

"To je proces zasnovan na učinku. Srbija je u prednosti jer već pregovara a mi se nadamo da ćemo početi pregovore ove godine. Ali to je zdrava konkurencija i mi bismo voleli da brže napredujemo i, zašto da ne, u budućnosti budemo u istom položaju i da uđemo u EU zajedno, pod pretpostavkom da Srbija prizna Kosovo", rekao je Rama novinarima na Svetskom ekonomskom forumu.

Rama je priznao da je pogrešio kada je prognozirao da će Hilari Klinton biti predsednica SAD, ali da SAD ostaje važan partner Albaniji.


Pročitajte još - Brnabić: Srbija prvi put u korak sa svetom

"Želim da čujem govor predsednika (SAD Donalda Trampa) i nadam se da će SAD, kao i Evropa, ostati važan strateški saveznik Albanije. Važno je da SAD nastave da igraju stratešku ulogu u regionu", izjavio je Rama.

Albanski premijer je naveo da Specijalni sud za zločine Oslobodilačke vojske Kosova nije u opasnosti.

"Mislim da je to proces koji je nepovratan, iako je važno biti otvorenog uma za najbolje rešenje (...) Ideja suda nije u opasnosti. Postoji debata o poboljšanju i to je dobra debata", ocenio je Rama.

Prema njegovim rečima, Evropa nije "u najboljem stanju" ali ga govor nemačke kancelarke Angele Merkel ohrabruje.

"Ona uvek ohrabruje. Ona je održala Evropu i evropske vrednosti i principe i snove živim u vreme kada se Nemačka suočila s izbegličkom krizom. Nije se igrala politike", rekao je albanski premijer.


LARKIN S VUČIĆEM: VEOMA JE VAŽNO ŠTO JE SRBIJA U DAVOSU


Šefica za regionalne strategije Svetskog ekonomskog foruma Martina Larkin istakla je danas u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić da je veoma važno što je Srbija u Davosu.

"Čast nam je što su oni ovde. Nadamo se zanimljivom razgovoru o budućnosti Zapadnog Balkana, uključujući mogućnosti za veće investicije, digitalnu agendu, ulogu Zapadnog Balkana u Evropi", rekla je Larkin novinarima posle razgovora sa šefom srpske države i premijerkom Brnabić.


Prema njenim rečima, ovo je važna godina za Evropu i zato je veoma važno "što je Srbija tu u Davosu" i što je predstavljena na najvišem nivou, predsedničkom i premijerskom.

Ona je potvrdila posetu Beogradu u martu, s ciljem da se postigne sporazum o još tešnjoj saradnji sa Srbijim.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Davos freund

24.01.2018. 15:10

niko od prisutnih nije ni primetio našeg predsednika.prijatelj moj trenutno je u obezbeđenju u objektu gde se forum održava

Деки

24.01.2018. 15:51

@Davos freund - Хахаха, реци пријатељу, отвори очи овом хипнотисаном народу. Еееее... Србијо мајко.

Grumpy

24.01.2018. 17:24

@Davos freund - To da ga niko ne primećuje verovatno pokazuje i nikad veća posećenost stranih državnika našoj zemlji. Ja razumem da neko nema simpatije prema Vučiću, ali odsustvo realnosti i objektivnosti stvarno ne razumem.

zaliv.net

24.01.2018. 15:22

Vecina ljudi ne zna gde je taj Davos pa kad neko pise tekst neozbiljno je da se ne navede gde se nalazi.... Ali sve jedno, hoce li i tamo da deli ovce predsednik ?

М. И.

24.01.2018. 18:05

Каже, "под претпоставком да Србија призна Косово". Србија није никада не само одбила да призна да су Косово и Метохија у Србији, него су за то проливене реке српске крви посебно од 1389. године па до данас. Што више Срба страда за КиМ, све је теже не признати да су Косово и Метохија -- Србија. Што више Србе убијају за Косово и Метохију, они ће све више бити признати од Срба да су то српске територије.

nada

24.01.2018. 18:12

Што је албански премијер Е. Рама духовит. Под условом да Србија " призна Косово" има вероватноће да заједно са Албанијом уђе у ЕУ. Није ваљда!. Мога би Рама да размисли, да не отима Косово и Метохију, већ да Србији врати Скадар са околином. врати. Некада давно у 7 веку, док су Шиптари били у Азији, на Кавказу, Скадар је био главни град српске Дукље, а једини становници Срби. Тако каже Константин Порфирогенит, на кога се сви позивају. Премијер Рама може да провери.

Milenko

24.01.2018. 21:52

Izuzetna nam je cast da nas predesdnik uziva tako visok ugled u svetskom dzet setu. Ovo je ujedno i prilika da se mnogo razgovora zapocne i uspostavi saradnja.

Mika

24.01.2018. 21:52

Predsednik Vucic je ponos i dika za Srbiju. Danas se u Davosu na Svetskom ekonomskom forumu pridružio najznačajnijim evropskim i svetskim liderima i biznismenima .

Sima

24.01.2018. 21:57

O tome koliko je Vucic cenjen i postovan u Evropi i svetu dovoljno je pogledati slike, reci su suvisne. Svaka cast nasem predsedniku.