Vesti

0

Stefanović: Skandalozna izjava američkog profesora o ubistvu Ivanovića

Autor: JU

Izvor: Beta

Stefanović: Skandalozna izjava američkog profesora o ubistvu Ivanovića

Izvor: Foto: Beta / MUP Srbije / MO

"Ne mogu da zamislim da bilo ko, pogotovo ne univerzitetski profesor, može da kaže da iz smrti čoveka može da proistekne bilo šta dobro", rekao je Stefanović novinarima posle sastanka sa ministarkom unutražnjih poslova Švajarske Simonetom Samaruga.

Stefanović je kazao da je od 2000. do danas na Kosovu ubijeno više od 1.000 Srba, a da je malo ko za to odgovarao.

On je rekao da izjave poput izjave profesora Edvarda ne mogu doprineti bezbednosti Srba koji žive na Kosovu i Metohiji, kao ni razvijanju dobrih odnosa Srba i Albanaca i povećanju stabilnosti u regionu.

Stefanović je rekao da se nada da ta izjava nema podršku zvanične politike SAD.

Prema pisanju medija, profesor na vašingtonskom univerzitetu "Džons Hopkins" Edvard P. Džozef analizirao je ubistvo Olivera Ivanovića u autorskom tekstu za Forin polisi pod naslovom "Ubistvo bi moglo da bude baš ono što je Kosovu bilo potrebno".

Džozef je u intervjuu za Radio Slobodnu Evropu, koji je danas emitovan, na pitanje zašto je tako rekao, naveo da za ubistvo nikad ne postoji potreba i da je ubistvo tragedija.

"Stvar je u tome da, ukoliko sve strane učine korak nazad i razmotre kako i zašto je ubijen Oliver Ivanović, onda ispada da je razlog tome ono oko čega se brinuo Ivanović - kriminal i nedostatak vladavine zakona na severu. Nije ; da nema kriminala i na jugu Kosova, ali na severu ne postoji potrebna vlast. Tamo nemaju vlast ni Vlada u Prištini, ni Vlada u Beogradu", kazao je Džozef.

Prema njegovim rečima, Ivanović je na to upozoravao.

"Ubijen je i sada je mogućnost za Beograd da shvati da ovo više nije sprovodljivo i da izvrši napore da postigne sporazum sa Prištinom. To kažem i u mom tekstu, da je to zaista moguće ukoliko se uključe Sjedinjene Države", kazao je Džozef.

 

Stefanović nije zadovoljan presudom za nerede na derbiju

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da nije zadovoljan presudom državljanima Hrvatske za incident na fudbalskoj utakmici Crvena Zvezda - Partizan u Beogradu, ali da ne može da se meša u sudske postupke i tužilačke odluke i da će insistirati da se istraga nastavi.

"Ne mogu da se mešam u sudske postupke i tužilačke odluke. Da li sam zadovoljan da neko bude osuđen sa malim brojem meseci zatvora? Nisam, ali to je stvar koja ja na samostalnim i nezavisnim organima", kazao je Stefanović novinarima posle sastanka sa ministarkom unutrašnjih poslova Švajcarske Simonetom Somaruga.

Petorica državljana Hrvatske, koji su uhapšeni zbog nereda na derbiju, sklopili su sporazum sa Višim tužilaštvom u Beogradu i kaznu od četiri, pet i šest meseci zatvora služiće u Srbiji.

Stefanović je rekao da će insistirati da se istraga nastavi kako bi se sagledala celokupna situacija i videlo ko je sve bio upleten.

"Sve ono što sam mogao da vidim i informaciju koja mi je bila dostupna ukazuje na to da se ne radi samo o pet pojedinaca koji su se slučajno zatekli na stadionu,", rekao je Stefanović.

On je kazao da će insistirati na nastavku istrage kako bi se otkrilo kakvi kriminalni klanovi su bili upleteni jer je očigledno da se iza tog događaja krije nešto krupnije.

Posle nereda na južnoj tribini Partizanovog stadiona u decembru prošle godine privedeno je 26 osoba.

 

Stefanović: Sve pretnje građanima moraju biti istražene do kraja

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je službama kojima upravlja naredio da svaka konkretna pretnja na društvenim mrežama upućena građanima Srbije mora biti istražena do kraja.

"Sve pretnje koje su prijavljene policiji se odmah prosleđuju Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal", rekao je Stefanović u Palati Srbija upitan da prokomentariše pretnje na društvenim mrežama, među kojima su i one upućene Inicijativi Ne(da)vimo Beograd koja je prijavila 50 slučajeva pretnji.

Upitan zašto nijedan od tih slučajeva nije rešen, dok se slučajevi pretnji državnim funkcionerima odmah rešavaju, Stefanović je kazao da se jednako postupa u svim slučajevima, da nije upoznat sa prijavama ; Inicijative, ali da će tokom dana saznati sve o njima.

On je dodao da su predstavnici opozicije prošle godine prijavili 11 slučajeva pretnji, od kojih je devet rešeno, a dva su i dalje u postupku.

"Svi koji prete neka shvate da nikada u tome neće imati podršku države", rekao je Stefanović.

On je naveo da svako ko preti mora biti procesuiran, dodajući da ljudi u Srbiji moraju da shvate da pretnje i ugrožavanje bilo čije bezbednosti nije način da se ostvare ciljevi.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR