');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

ALBANCI IMAJU SVOJ PREDLOG Pokret "Ilirida" ponudio novo ime za Makedoniju

Albanski politički pokret "Ilirida" predložio je novo ime za Makedoniju - Balkanska Federativna Republika, koju bi činile dve federalne jedinice - Republika Makedonija i Republika Ilirida.

NE KORISTITI!! NEPOZNAT AUTOR
NE KORISTITI!! NEPOZNAT AUTOR
Skoplje
Skoplje

"Ovakvim preimenovanjem nestaće unutrašnje polarizacije i konačno će početi željeni ekonomski rast u celoj zemlji sa normalnim životnim standardom za dostojan život", navodi se u saopštenju albanskog političkog pokreta "Ilirida".

U tom pokretu, kako prenose skopski mediji, veruju da bi svi građani Makedonije podržali ovaj prijedlog i traže od relevantnih međunarodnih faktora, koji imaju mandat UN, da reše spor u vezi sa nazivom, te da se, kako navode, "jednom zauvek stabilizije Balkan od hegemonističkih aspiracija".

Pokret Albanaca u Makedoniji "Ilirida", koji je formiran 2004. godine i ranije se zalagao za proglašavanje federalne republike Makedonije, uspostavljanje dvodomnog parlamenta i rotirajuće predsedničko mesto u federaciji, pri čemu bi se na svake dve godine menjali predstavnici albanske i makedonske nacije.