Najnovije vesti
Slobodno vreme Vesti
Pet jela koja ljudi sa Balkana jedu, a ostatak sveta ih smatra ODVRATNIM

Pet jela koja ljudi sa Balkana jedu, a ostatak sveta ih smatra ODVRATNIM

Postoje brojna ukusna jela u kojima se može uživati u slovenskim zemljama. Međutim strancima su neka od njih prilično čudna i mnogima je teško da poveruju da ona stvarno postoje.

jela kombo pokrivalica Foto: RAS Srbija
jela kombo pokrivalica

Kiška

Na sajtu "Slavorum.com" predstavljeno je nekoliko jela poznatih i manje poznatih jela. Kiška je nalik kobasici koju su ruski emigranti doneli u Ameriku, a postala je popularna posebno u Kanadi. Crevo punjeno različitim vrstama mesa izgleda kao kobasica ali kažu da je ukus bolji ako ne znate šta je unutra.

Kvas

Ovaj osvežavajući fermentisan napitak napravljen od raženog hleba iako sadrži 0.5 do 1 odsto alkohola, niko u slovenskim zemljama ne smatra alkoholnim pićem i oduvek bilo dozvoljeno deci.

Voćna supa

Tokom letnjih dana najviše prija voćna supa koja se priprema po tradicionalnom receptu. Mnoge bake su koristile višnje ili neko drugo sezonsko voće za supu, a može se poslužiti sa testeninom.

Poljski bigos

Kod nas poznat kao Poljski lovački podvarak, ovo je je tradicionalno božićno jelo u Poljskoj i drugim istočnoslovenskim zemljama. Pravi se od kiselog kupusa, slatkog kupusa, različitih vrsta mesa, pečuraka i začina. Prema legendi, poljsko-litvanski kralj Vladislav Jagelo je uveo ovaj specijalitet na poljsku božićnu trpezu. Kralj je voleo lov i u jednom periodu bilo je toliko mesa da im je bila potrebna nova ideja kako da se spremi. Mnogi danas ovo jelo počinju da pripremaju nekoliko dana pre Božića a kažu da što se duže priprema, to ima bolji ukus.

Pihtije

Svinjske ili goveđe nogice u želeu. Zvuči ružno, ali mnogi ljudi vole ovaj ukus. To je kuvano meso u želatinu sa povrćem i začinima. Ponekad se služi sa renom. Ovo jelo potiče iz jevrejske tradicije, ali je ostao važan deo slovenske kuhinje i ima različite nazive i sastojke