Dostupni linkovi

Ministarstvo pravde Srbije predlaže izmene Ustava


Kalemegdan, Beograd
Kalemegdan, Beograd

Ministarstvo pravde Srbije izradilo je izmene Ustava Srbije koji se odnose na pravosuđe, te odlučilo organizirati javnu raspravu o tim izmenama.

Novina je da sudije i tužioce u Srbiji više neće birati skupština kao do sada.

Parlamanet će zadržati nadzor nad izborom dela članova Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, koji dolaze iz grupe pravnih stručnjaka, dok će one koji dolaze iz redova sudija i tužilaca birati oni sami, onjavilo je Ministarstvo pravde Srbije.

Predstavnici izvršne vlasti više neće biti članovi tih tela, osim ministra pravde Srbije koji će ostati član Državnog veća tužilaca, koje postaje Visoki savet tužilaca.

Sudije, predsednike svih sudova, pa i Vrhovnog kasacionog suda, biraće i razrešavati Visoki sudski savet (VST). Kod tužilaca će taj posao obavljati Visoki savet tužilaca, osim kada je u pitanju republički javni tužilac. On postaje Vrhovni javni tužilac Srbije i njega će, na predlog VST, birati Skupština Srbije.

Jedna od ključnih izmena je i ona koja predviđa da sudije osnovnih sudova u Srbiji mogu biti birani samo iz redova polaznika Pravosudne akademije, biće ukinut i trogodišnji probni period rada sudija i javnih tužilaca, već će odmah dobijati stalnu funkciju.

Ministarstvo pravde pozvalo je javnost da uzme učešće u javnoj raspravi povodom predloženih izmena Ustva Srbijeu delu koji se tiče pravosuđa. Javne rasprave biće održane u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu tokom krajem februara i početkom marta.

XS
SM
MD
LG