Film i serije

Kusuturica: Film će se izboriti

Kusuturica: Film će se izboriti
Foto: N.N. | Kusuturica: Film će se izboriti

MOKRA GORA - Film će se, ipak, upravo zahvaljujući snazi mladih ljudi, izboriti kroz traženje alternativnih puteva i već postojećih komunikacija, koje idu od mobilnih telefona do tih "netfliksa" i čuda, koji su mu već nanijeli štetu, ocijenio je proslavljeni reditelj Emir Kusturica.

Kazao je to u nedjelju uveče nakon ceremonije dodjele nagrada Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala "Kustendorf" na Mećavniku na Mokroj Gori.

"Zlatno jaje" dobio je film "Bombona", čiji je autor Rakan Majati, nezavisni filmski stvaralac porijeklom iz Palestine, koji sada živi u Libanu. "Srebrnim jajetom" nagrađen je film "Petnaest" Sameha Ala iz Egipta, a "Bronzanim jajetom" film crnogorskog autora Nikole Vučinića "Lumpen".

O nagradama je odlučivao žiri, čiji su članovi profesor na Univerzitetu Tuluz Kapitol Serž Regur, rok kritičar i novinar Petar Popović i profesor na Kingston univerzitetu u Londonu Vlastimir Sudar.

Glumačkoj legendi Aleksandru Berčeku na zatvaranju festivala uručena je nagrada za buduće filmove "Drvo života", a gosti i posjetioci "Kustendorfa" pozdravili su ga dugim gromoglasnim aplauzom.

Berček je bio iznenađen stojećim ovacijama, a ceremonija zatvaranja festivala počela je kratkim omažom, koji je podsjetio okupljene na najvažnije uloge jednog od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih glumaca.

Nakon dodjele nagrada, osnivač festivala je prisutne podsjetio da je ovogodišnji "Kustendorf" inspirisan izgubljenim ruskim avangradnim filmom "Okovana filmom" i njegovim autorima Vladimirom Majakovskim i Ljiljom Brik.

"Ništa bolje ne može da se desi jednom autoru i jednom festivalu nego da krene u avanturu tamo gdje je nestao jedan divan avangardni film", zaključio je Kusturica.

U takmičarskom programu festivala, koji je počeo 16. januara, prikazan je 21 film autora iz Holandije, Kine, Libana, Jordana, Rusije, Srbije, Crne Gore, Poljske, Egipta, Izreala, Franuske, SAD, Hrvatske i Meksika.

"Treba biti optimista i vjerovati da će upravo mladi ljudi, ne samo ovi koji dođu ovdje, nego i oni koji su zaraženi tom vrstom filma, zapravo da prenesu nas i naprave neki događaj kojim će da izvedu neku tihu revoluciju i upute nas na stvarnu ljudsku dramu i na sve što vrijedi u ljudskom životu i što je transponovano filmskom trakom", rekao je Kusturica na kraju festivala. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije