NOVOSTI OTKRIVAJU: Evo šta donose amandmani na Ustav Srbije

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

22. 01. 2018. u 17:13

Izmenama se garantuje nezavisnost i samostalnost pravosuđa. Skupština isključena iz izbora. Umesto republičkog dobijamo vrhovnog javnog tužioca

НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ: Ево шта доносе амандмани на Устав Србије

Ilustracija; Foto: Tanjug

O IZBORU, razrešenju, napredovanju i o svim drugim bitnim pitanjima vezanim za položaj sudija, javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca ubuduće će odlučivati Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca (umesto dosadašnjeg Državnog veća tužilaca). Ovo predviđaju ustavni amandmani, koje je Ministarstvo pravde, posle prvog kruga javne rasprave o izmenama Ustava, objavilo na svom sajtu.

U sastavu VSS i VST biće sudije i zamenici javnih tužilaca. Ali za razliku od sadašnjeg ustavnog rešenja, kada je članove iz redova sudija i tužilaca birala Narodna skupština, prema amandmanima, to će ubuduće činiti sudije i zamenici javnih tužilaca sami, potvrdila je za "Novosti" ministarka pravde Nela Kuburović.

- Time se postiže autentičnost predstavljanja sudija i zamenika javnih tužilaca u savetima. Visoki sudski savet sastojaće se od sudija, koje biraju sudije, i drugih pravnih eksperata, koje bira Narodna skupština. Visoki savet tužilaca sastojaće se od zamenika javnih tužilaca, koje biraju sami zamenici, drugih pravnih eksperata koje bira Skupština, vrhovnog javnog tužioca Srbije (dosadašnji republički javni tužilac) i ministra pravde. Sastav oba saveta je mešovit, kako u pogledu članova tako i u pogledu načina izbora, čime se dobija na demokratskom legitimitetu - kaže Kuburovićeva.

Nijedan savet neće moći da donese odluku bez odgovarajućeg oblika saglasnosti sudija, zamenika tužilaca i članova koje bira Narodna skupština.

SAMO JEDAN MANDAT GARANCIJA nezavisnosti jeste i ograničavanje prava na članstvo u VSS i VST na samo jedanput. Na taj način su članovi saveta koje su izabrale sudije, odnosno zamenici javnih tužilaca ili Narodna skupština sprečeni da se "udvaraju" onima koji su ih izabrali ne bi li ponovo bili izabrani. Isto važi i za vrhovnog javnog tužioca Srbije.

Pored saveta, planiran je još čitav niz amandmana kojima se ojačava nezavisnost sudske vlasti i samostalnost tužilaštva. Ključno je da sudije, predsednike sudova, uključujući i predsednika najvišeg suda u Srbiji, bira i razrešava isključivo VSS, dok je prema aktuelnom ustavu Narodna skupština ta koja bira i razrešava i predsednike sudova, i predsednika Vrhovnog kasacionog suda i sudije koje se prvi put biraju. Skupština sada bira i javne tužioce i zamenike koji se prvi put biraju na funkciju - prve na predlog Vlade, druge na predlog Državnog veća tužilaca. Prema amandmanima, izbor i razrešenje javnih tužilaca i zamenika biće povereni Visokom savetu tužilaca. Narodna skupština će jedino birati i razrešavati vrhovnog javnog tužioca, na predlog Visokog saveta tužilaca.

Prema zahtevu Venecijanske komisije, oni članovi VSS i VST koje bira parlament trebalo bi da budu birani tzv. kvalifikovanom većinom, odnosno većinom koja nadilazi glasove polovine članova parlamenta. Prema amandmanima na Ustav, Skupština će birati članove oba saveta za koje je ona zadužena, ali i vrhovnog državnog tužioca, glasovima tri petine narodnih poslanika (što je 150 glasova).

Amandmanima se ukida probni period od tri godine, na koji su poslanici do sada birali sudije i zamenike tužilaca dok ne dobiju stalnu funkciju. Amandmani predviđaju da sudijska funkcija ubuduće traje od prvog izbora dok sudija ili tužilac ne navrši radni vek, čime je zajemčena stalnost obe funkcije.

- U amandmane je unet još jedan standard Saveta Evrope i Venecijanske komisije, prema kojem se razlozi za razrešenje sudije i zamenika javnog tužioca predviđaju Ustavom, a ne, kao do sada, zakonom. Sudija i zamenik tužioca, prema amandmanima, može da bude razrešen ako bude osuđen za krivično delo na kaznu zatvora ili za delo koje ga čini nedostojnim sudijske funkcije, zatim ako nestručno vrši funkciju ili ako mu bude izrečena disciplinska mera prestanka funkcije - kaže ministarka pravde.

Ovakvo rešenje dodatno ojačava nezavisnost i stalnost sudijske i tužilačke funkcije jer sprečava da neka nova skupštinska većina donese zakon kojim menja razloge za razrešenje i tako se oslobodi nepodobnih sudija i zamenika tužilaca. O amandmanima na Ustav biće organizovana javna rasprava, koja će trajati najmanje mesec dana, posle čega će nacrt biti poslat na mišljenje Venecijanskoj komisiji.






Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Zakonodavstvo finasija i tuzilastvo

22.01.2018. 17:49

Parlament ima i tuzilacku ulogu, i problem nastaje sa imunitetom, to jeste u parlamentu. Iz tog razloga treba formirati nezavisni sud koji ce suditi iskljucivo poslanicima i ministrim koji ne ispunjavaju izborno obecanje.

Miroljub Ilić

22.01.2018. 19:28

Kozmetičke - umesto suštinskih promena! Ne da vlast samostalno sudstvo! Sve dok se Skupština meša u izbor neke "svoje" polovine, i sve dok tamo sedi ministar pravde - nema slobodnog i nezavinsog sudstva. Sudstvo mora biti potpuno samostalno, od zakonodavne vlasti, da bi bilo nezavisno od izvršne, koje mu visi o vratu, i ne samo njemu, već i narodu Srbije.

Анти Антифа

22.01.2018. 19:29

Нама уређење сопствене земље уређује некаква Венецијанска комисија!?

Milivoje

22.01.2018. 23:01

@Анти Антифа - Suština je da ulaskom u EU narod gubi suverenitet i bilo kakav uticaj na politiku svoje Vlade (kojoj plaća porez). Glasanje je fiktivno, bira se samo fasada, to jest ličnost, dok politika uvek ostaje ista - strogo kontrolisana od strane raznih komisija u Briselu. Znači, nemoguće je promeniti zakone Srbije, ako vam u nekoj kancelariji u Briselu ne odobre Briselski moćnici. Klasična okupaciona uprava, koju recimo sada možemo da vidimo u Dejtonskoj BiH ili kakva je bila u Nedićevoj Srbiji.

Hisar 008

23.01.2018. 10:55

Sve dok se u pravosudju ne učini odgovornost za neučinjeno a obavezno i učinjeno suprotno bilo kom zakonu,nećemo imati nezavisnot od pravde i pravičnosti.