Najnovije vesti
Vesti Hronika
KAKO SU SRPSKA PREDUZEĆA PRALA NOVAC Kriminalnu grupu za izbegavanje poreza organizovao MAGISTAR EKONOMIJE

KAKO SU SRPSKA PREDUZEĆA PRALA NOVAC Kriminalnu grupu za izbegavanje poreza organizovao MAGISTAR EKONOMIJE

Kriminalnu grupu koja je organizovala pranje novca i izbegavanje poreza za brojna preduzeća u Srbiji predvodio je magistar ekonomije Edvin Hadžimehmedović (55).

novac evro novčanice stock-photo-euro-banknotes-hanging-on-clothesline-on-white-background-money-laundering-concept-503604601 Foto: shutterstock
novac evro novčanice stock-photo-euro-banknotes-hanging-on-clothesline-on-white-background-money-laundering-concept-503604601
Foto: RAS / RAS Srbija

Tužilaštvo za organizovani kriminal donelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv 36 osoba od kojih je 16 uhapšeno. Terete se da su kao organizovana kriminalna grupa od 1. januara 2015. do 14. decembra 2017. počinili krivična dela zloupotrebe položaja odgovornog lica, pranje novca i poreske utaje. Zasada je procenjeno da je grupa tako stekla pola milijarde dinara.

Uhapšeni Hadžimehmedović, direktor preduzeća "Faktor promet" u Subotici, "Focus mediator company" na Voždovcu u Beogradu, i "Brantom enterprises limited" u Londonu, sumnjiči se da je organizator grupe. Privedeni su Zoran Jović (52), direktor "Feniks medicoma" na Zvezdari u Beogradu, i Jelena Bogojević (27), vlasnica i dirktorka "Marketing solutions pro" na Novom Beogradu.

Hadžimehmedović se tereti da je početkom januara 2015. u Srbiji organizovao kriminalnu grupu, a da su zatim pripadnici osnovali firmu u Londonu i otvorili nerezidentne račune u Makedoniji, kao i da su osnovali četiri preduzeća u Srbiji.

Tokom ove akcije uhapšeno je 16 osoba
Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija
Tokom ove akcije uhapšeno je 16 osoba

Ta četiri preduzeća u Srbiji su na osnovu fiktivnih faktura o navodno pruženim uslugama primala uplate od većeg broja srpskih firmi. Potom su ukupno oko 518 miliona dinara pretvorenih u evre transferisali u Makedoniju na nerezidentne račune. Pripadnici grupe su zatim odlazili u Makedoniju, podizali novac i prenosili ga u Srbiju u iznosima pojedinačno manjim od 10.000 evra. Novac je potom, kako se sumnja, Hadžimehmedović lično ili preko drugih pripadnika grupe u gotovini vraćao odgovornima u brojnim preduzećima koji su tako prali pare i izbegavali porez. Grupa je uzimala proviziju između šest i 10 odsto i tako su stekli ukupno 41 milion dinara.

Zasada je otkriveno najmanje 19 osoba u raznim preduzećima protiv kojih je takođe pokrnut postupak. Oni se terete i da su oštetili budžet Srbije za neplaćeni porez - ukupno oko 91 milion dinara.

Osumnjičene su po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal uhapsili pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala. Osim Hadžimehmedovića, Jovića i Bogojevićeve, uhapšeni su i: M. B. (37), S. J. (52), R. I. (49), Z. K. (60), Z. K. (60), Ž. V. (44), N. K. (30), M. I. (62), S. M. (48), P. R. (33), I. M. (23), A. J. (21), R. J. (57) i R. H. (18), dok je za još jednom osobom raspisana potraga.

KAKO SU OSNIVANA PREDUZEĆA

1. Faktor promet

Osnovan je 24. februara 2015. za “nespecijalizovanu trgovinu na veliko”. Izvesna D. D. (36) imala je sto odsto vlasništva kroz nenovčani kapital vredan 200.000 dinara. U osnivačkom aktu je kao direktor preduzeća bio upisan Edvin Hadžimehmedović. U međuvremenu se menjaju direktori i vlasnici. To su bili izvesni S. K i osumnjičena Jelena Bogojević da bi na kraju kao direktor i stoodstotni vlasnik bio upisan izvesni D. P. (64).

2. Focus mediator company

Osnovana je 28. marta 2016. za “posredovanje u prodaji raznih proizvoda”. Izvesni A. J. (21) iz Paraćina upisan je kao stoodstotni vlasnik sa 20.000 dinara novčanog kapitala, a direktor sa neograničenim pravima je Edvin Hadžimehmedović.

3. Marketing solutions pro

Osnovan 21. oktobra 2016. za “delatnost reklamnih agencija”. Osumnjičena Jelena Bogojević (27) je i u osnivačkom aktu upisana kao stoodstotni vlasnik i direktor sa neograničenom odgovornošću. Upisano je da je u preduzeće unela nenovčani kapital vredan 150.000 dinara.

4. Feniks medicom

Osnovan je 21. marta 2017. za “posredovanje u prodaji raznih proizvoda”. Prvi stoodstotni vlasnik s ulagačkim kapitalom od 100 dinara bio je A. J. (21), koji je i vlasnik “Focus mediator company”. U međuvremenu je vlasnik postala M. M. (40) sa istim udelom kapitala 100 dinara. Direktor je sve vreme osumnjičeni Zoran Jović.