Tuženi zbog računa za odnošenje smeća, a ni kontejner nemaju

Pojedini žitelji sela Vlaški Do, nedaleko od Smederevske Palanke, tek nedavno su od javnih izvršitelja saznali da su obveznici plaćanja odnošenja smeća.
Tuženi zbog računa za odnošenje smeća, a ni kontejner nemaju
Foto: Pixabay
Kako pišu "Novosti", uplatnicu, kao ni kontejner, dotad nisu videli. Međutim, narednih meseci s računa će im se skidati po nekoliko hiljada dinara, sve dok ne izmire račune za poslednjih 60 meseci koji su im stigli istovremeno sa odlukom izvršitelja. 
 
Odnošenje smeća u Smederevskoj Palanci, koncesijom na 25 godina, povereno je austrijskoj kompaniji "Por Verner Veber". U Srbiji su, prema Zakonu o komunalnim delatnostima, s privatnicima sklopljena ukupno 24 dugoročna ugovora. I nijedan nije primer idealne prakse.
 
"Svi ugovori se odnose na prikupljanje i odnošenje smeća. To je delatnost u kojoj privatnici vide profit. Nijedno od tih partnerstava nije idealno, ali ne možemo da kažemo ni da su sva loša. Ti ljudi rade, ali ima problema. U Ćupriji kad se promeni vlast, oni hoće da raskinu ugovor, a to ne može. Slično je i u regionu. Ni tu ne postoji neki idealan primer. Istina je da kod utuženja privatnici nemaju milosti. Rade radi profita. Teško je utvrditi i koliko su unapredili delatnost. Oni obećaju da će nabaviti opremu, pa ne ispune obećanje. Cene se, makar mislim da je tako, nisu značajno povećale, ali su one definitivno sada manje transparentne. Zato nije isključeno i da su veće", objašnjava za "Novosti" predsednik Poslovnog udruženja komunalnih preduzeća Lazar Krneta.
 
U Smederevskoj Palanci su definitno nezadovoljni uslugama privatnog partnera. Čak 4.000 njihovih žitelja je tužilo koncesionara.
 
"Obratili smo se nadležnom ministarstvu i tražili pravnu pomoć, jer želimo reviziju ugovora. Ta firma je samo jednom, još 2010. godine, predala plan čišćenja grada. Imali smo sastanak sa njima pre nekoliko dana i obećali su nam da će neke stvari popraviti. Obećali su 50 novih kontejnera, kao i da će negde udvostručiti broj čišćenja. Oni su već posle prve godine usvojili aneks ugovora kojim nisu nadležni za uličnu i higijenu grada. Znači, ne moraju da čiste oko kontejnera", objašnjava predsednik Privremenog organa Nikola Vučen.
 
Od 2011. godine pravila o uvođenju privatnog partnera reguliše Zakon o javno-privatnom partnerstvu. On utvrđuje uslove i način izrade projekta, ali ih i odobrava. Komisija za javno-privatna partnerstva dosad je odobrila 38 ovakvih projekata, ali nisu svi ostvareni.
  • vera

    21.01.2018 22:04
    zastarelo potraživanje
    To što kontejner nisu videli je jedno, ali su đubre negde izbacivali. Prema članu 378. stav 1. ZOO( Zakon o obligacionim odnosima), zastarevaju za jednu godinu:
    1) potraživanje naknade za isporučenu električnu i toplotnu energiju, plin, vodu, za dimničarske usluge i za održavanje čistoće, kad je isporuka, odnosno usluga, izvršena za potrebe domaćinstva
    Pošto se niko nije setio da im pošalje blagovremeno račune, ono što moraju da plate su računii za zadnjih 12 meseci,,Trebalo bi da uloće Uložite žalbu na vreme, čim od izvršitelja dobiju presudu. Trebalo bi da se pozovu na zastarelost potraživanja.
  • Teča

    21.01.2018 21:36
    tuga :(
    i ja plaćam odžačarinu novosadskoj "informatici", a nemam odžaka u zgradi ni u stanu.
  • Jaja

    21.01.2018 21:07
    Isto ovo radi i JP cistoca oz Novog Sada. Otvorio sam preduzetnicku radnju i prijavio je na kucnu adresu. Odmah sledeceg meseca mi je stigao racun iz cistoce. Kada sam im trazio kantu sa djubre, rekli su mi da nisu u obavezi da je daju. Takodjr, kada sam nabavio kantu, kamion je prestao da ulazi u moju ulicu. Moje komsije sada vuku kante do vece ulice...

    U svakom gradu postoje povlascene firme i svaka od njih nekom politicaru puni dzep, bez o bzira da li je privatna ili drzavna...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.