Vučićeva poseta Kosmetu – poruka Srbima da nisu sami

Srbija se ujedinjuje da u teškom trenutku pomogne našem narodu na Kosovu i Metohiji. Tako državno rukovodstvo vidi ključni doprinos posete predsednika Srbije južnoj pokrajini. Vučićeva poseta podstakla je i pojedince da pruže pomoć. Stručna javnost procenjuje da će poseta doprineti smirivanju tenzija i nastavku pregovaračkog procesa Beograda i Prištine. Srbe pored bezbednosti, najviše brinu nezaposlenost i siromaštvo.

Dolazak predsednika za Srbe u južnoj pokrajini jasna je poruka da nisu sami. Država šalje poruku da je za nastavak dijaloga sa Prištinom od koje se očekuje da pokaže više volje za saradnju u istrazi ubistva Olivera Ivanovića.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić smatra da se kao posledica Vučićeve posete zemlja ujedinjava.

"U nastojanju da pomogne našem narodu na Kosovu i Metohiji, Srbi na Kosovu i Metohiji se ujedinjavaju u želji da se zajednički i uz podršku države bore za svoj opstanak i ostanak na KiM", kaže Đurić.

Prema njegovim rečima, takvom vrstom okupljanja poražavaju se ideje i ciljevi, onih koji su aktima terora želeli da podele narod i da nanesu najveću moguću štetu.

Relaksacija posle velikog uznemirenja i poruka Srbima da je država uz njih – to je za deo stručne javnosti najvažnija, ali ne i jedina poruka.

Poruke mira i zainteresovanost za status Srba na Kosovu

Direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović napominje da su izuzetno važne bile poruke Albancima – poruke mira i želje da Srbija i dalje razgovara o normalizaciji odnosa.

"Ista ova poruka bila je izuzetno bitna kada govorimo i o međunarodnoj zajednici, da će Srbija činiti dalje korake da se ovo teško pitanje u regionu razreši", kaže Joksimovićeva.

Za analitičara Dragana Đukanovića je veomo značajno to što Vučićeva poseta pokazuje zainteresovanost zvaničnog Beograda za status Srba na Kosovu.

Kako ocenjuje, to je presudno bitno imajući u vidu da se ulazi u završnu fazu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.

"Neka od tih pitanja će morati na određeni način i da se reše", dodaje Đukanović.

Put južne pokrajine narednih dana će i ministri prosvete i poljoprivrede. Najavljuju posebne programe koji će podržati ono što za opstanak Srba već radi Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво