Turski tenkovi i pešadija ušli u Siriju; Kurdi: Odbili smo napad Turci se povukli

Tanjug

21. 01. 2018. u 09:48

Turske vlasti saopštile su da su borci za koje se sumnja da su iz redova sirijskih Kurda preko granice ispalili četiri rakete na turski grad Kilis, pri čemu je lakše ranjena jedna osoba

Турски тенкови и пешадија ушли у Сирију; Курди: Одбили смо напад Турци се повукли

Foto Tanjug / AP

Turske vlasti saopštile su da su borci za koje se sumnja da su iz redova sirijskih Kurda preko granice ispalili četiri rakete na turski grad Kilis, pri čemu je lakše ranjena jedna osoba, prenosi AP.

Navodi se da je guverner Mehmet Tekinarslan izjavio da su pogođene dve kuće i kancelarija i da je turska artiljerija uzvratila vatru.

AP navodi da je ovaj napad usledio nakon što su desetine turskih borbenih aviona izveli udare na kurdsku enklavu Afrin na severu Sirije.

Navodi se da se Afrin nalazi pod kontrolom snaga sirijskih Kurda koje turske vlasti vide kao deo kurdske pobune na jugoistoku Turske, kao i da ove snage čine osnovu Sirijskih demokratskih snaga (SDF), glavnog američkog saveznika u borbi protiv Islamske države u Siriji.

Turska državna agencija Anadolija objavila je prethodno da su iz Sirije na turski grad Kilis, na južnoj granici te zemlje, rano jutros ispaljene četiri rakete koje su oštetile kuće, a nije bilo ljudskih žrtava, prenosi Rojters.

Navodi se da su tri od četiri rakete oštetile dve kuće, dok je četvrta raketa pala u prazan prostor u centru tog grada, kao da su turske bezbednosne snage uzvratile na odgovarajući.

Turska je u subotu pokrenula "Operaciju Maslinova grančica" u okviru koje su izvršeni vazdušni napadi na snage Radničke partije Kurdistana (PKK), kurdske milicije i Islamske države u sirijskoj pokrajini Afrin.

Foto Tanjug / AP


RAKETIRAN TURSKI GRAD REJHANLI

Grad Rejhanli na jugu Turske raketiran je danas iz kurdske enklave Afrin u Siriji, saopštili su turski zvaničnici.

Gradonačelnik Rejhanlija Husein Sanverdi rekao je za televizuju NTV da su tri rakete pogodile grad, udaljen oko 10 kilometara od kurdske enklave u Siriji u kojoj je turska vojska juče pokrenula vojnu operaciju.

On je naveo da je u napadima poginula jedna osoba, a da su desetine ranjene.

Turska agencija Anadolija navodi da je raketni napad oštetio kuće i automobile u Rejhanliju.

Foto Tanjug / AP

KURDI:TURCI PROBALI DA UĐU, PRIMORALI SMO IH NA POVLAČENjE

Milicija sirijskih Kurda tvrdi da su turske trupe danas pokušale da pređu granicu Sirije i Turske i uđu u pokrajinu Afrin, ali da su silom naterane da se vrate, prenosi Rojters.

Kako navodi ta agencija, portparol Jedinica za zaštitu naroda (YPG) u Afrinu Birusk Hasaka izjavio da su turske snage odbijene nakon žestokih borbi, dok je drugi zvaničnik YPG Nuri Mahmudi kazao da su "svi kopneni napadi turske vojske za sada odbijeni i oni su primorani na povlačenje".

JILDIRIM: TURSKA VOJSKA UŠLA U SIRIJSKU POKRAJINU AFRIN

Turski premijer Binali Jildirim izjavio je da su vojne snage Turske ušle danas u sirijsku pokrajinu Afrin, objavila je televizija "Haberturk", prenosi Rojters.

Rojters navodi da je ulazak turske vojske u Afrin usledio dan nakon što je Turska pokrenula vazdušne udare u tom regionu, gađajući snage Jedinica za zaštitu naroda (YPG) sirijskih Kurda koje imaju podršku SAD.

Foto Tanjug / AP


JILDIRIM: RUSIJA NEMA NIŠTA PROTIV OPERACIJE U AFRINU

Turski premijer Binali Jildirim izjavio je danas da Rusija "nema ništa protiv" operacije turske vojske u sirijskom regionu Afrinu, istakavši da Ankara podržava komunikaciju sa Damaskom uz posredovanje Moskve i Teherana.

"Radimo na otklanjanju zabrinutosti Irana, a Rusija nema ništa protiv", rekao je Jildirim, prenosi Tass pozivajući se na tursku televiziju NTV.

Međutim, član Odbora za bezbednost gornjeg doma ruskog parlamenta Franc Klincevič izjavio je juče, nakon što je Turska počela operaciju nad Afrinom, da će Rusija diplomatski podržati Damask i da će tražiti u UN da Turska obustavi svoju vojnu operaciju u tom regionu na severozapadu Sirije.

"Neće samo Sirija tražiti obustavu te operacije. I Rusija će podržati taj zahtev i pružiti Siriji diplomatsku podršku", rekao je juče ruski poslanik Klincevič za RIA Novosti.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je juče da je Moskva sa zabrinutošću primila informaciju o turskom vojnom angažovanju u sirijskom regionu Afrinu, i pozvalo sve strane da pokažu uzdržanost, preneo je Rojters.

U saopštenju se ističe da Rusija ostaje pri stavu o rešenju za sirijsku krizu koje je zasnovano na očuvanju sirijskog teritorijalnog integriteta i poštovanju suvereniteta te zemlje.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je juče da povlači trupe raspoređene blizu sirijskog grada Afrina, nakon što su turski avioni izveli vazdušni napad.

Kako se navodi, to je učinjeno da bi se sprečile moguće provokacije, a da bi se izbegla pretnja po život i zdravlje ruskih vojnika - operativna grupa Centra za pomirenje zaraćenih strana i vojne policije u oblasti Afrin preseljena je na podrucje Tel-Ađar, preneo je AP.

Turska agencija Anadolija danas javlja da turska vojska napreduje ka Afrinu zajedno s jedinicama Sirijske slobodne armije, koja se suprostavlja sirijskoj vladi.

Milicija sirijskih Kurda tvrdi da su turske trupe danas pokušale da pređu granicu Sirije i Turske i uđu u pokrajinu Afrin, ali da su silom naterane da se vrate, dok je Jildirim prethodno izjavio da su vojne snage Turske ušle danas u Afrin, preneo je Rojters.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Гојко

21.01.2018. 10:35

Ruska državna agencija Vesti,od jutros navodi da se kurdska milicija ne može odbraniti snažnoj turskoj vojnoj i proturskoj miliciji sirijskih pobunjenika.Govori se da su Turci ove pobunjenike povukli ka Efrinu i tako prepustili sirijskoj armiji da lako zazme vojni aerodrom Abu Duhur i još 16 sela.Za to vreme ISIL na istočnoj obali Eufrata sprovodi snažnu,smrtonosnu ofanzivu protiv Kurda koje pomaže američka avijacija.

Гојко

21.01.2018. 12:02

@Гојко - TGRT Haber TV,prenosi artiljerijsku paljbu na suverenu teritoriju sirijske države za koju navode da im preti terorizam sirijskih Kurda,što je,naravno neistina.Prikazuju i snažna dejstva bombarderske avijacije / F-16 /.Dobro je pogledati.

Vlada Legenda

21.01.2018. 11:33

Veseli Kurdi,svima za potkusurivanje!A veseli Ameri, i Turci im okrenuli ledja,baš mi ih "žao "!

hristina

21.01.2018. 12:58

E, moji Kurdi, nista naucili niste! Nekad americko"topovsko meso" protiv Sadama, danas opet(!) americko "topovsko meso" protiv Asada! Ni za zaljenje niste!

Гојко

21.01.2018. 13:49

@hristina - Pošto se delegacija turskih generala vratila iz Moskve,ruski oficiri su predložili Kurdima u kantonu Efrin da u potpunosti prihvate dolazak Sirijske Arapske Armije,koja bi se rasporedila i na granici sa Turskom,što su ovi odbili.Onda je ruska vojna jedinica napustila ovaj kanton i usledila je turska agresija.Sirijska vlada je omogućila kurdsko pojačanje iz Manbidža od oko 8.000 boraca,da pređe preko Alepa u Efrin.

dan

21.01.2018. 14:13

@hristina - Tako su se i Srbi ponašali u vreme Turaka kao topovsko meso Austrije i Rusije !

Драган П.

21.01.2018. 20:22

@hristina - dan: По теби, требало је да Срби пусте Турке да владају Србијом до судњег дана, само да не би били нечије топовско месо?

Nemanja

21.01.2018. 14:19

Rusi ih pustise niz vodu..Secam se kakve su bile reakcije nakon obaranja ruskog aviona,ocekivao se rat sa Turskom kad ono,ispade pakt sa Turskom..Nadam se da gresim,ali mislim da ce taj pakt skupo kostati Ruse u Siriji...

hipoteke su razne

21.01.2018. 15:22

@Nemanja - Nisi dovoljno analizirao globalne i regionalne interese...