Lažni med na tržištu, i domaći i uvozni

Inspekcija za hranu u Republici Srpskoj (RS) je kod dva uzorka meda, jednog iz domaće proizvodnje i jednog iz uvoza, utvrdila velika odstupanja.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 21.01.2018.

11:47

Lažni med na tržištu, i domaći i uvozni
Foto: Thinkstock

Utvrđena su vela odstupanja u pogledu kvalitete proizvoda.

"Tokom laboratorijske provere otkrivena su velika odstupanja u pogledu sadržaja hidroksimetilfurfurala (HMF) i aktivnosti dijastaze, što ukazuje na sumnju da je reč o patvorenom medu", navode iz Inspektorata.

Zatečene količine meda su povučene iz prometa, a informacije o domaćem proizvođaču dostavljene su veterinarskoj inspekciji radi kontrole samog proizvođača.

U 11 slučajeva utvrđena su manja odstupanja u smislu smanjenog sadržaj redukovanih šećera, povećanog sadržaja saharoze, smanjene aktivnosti dijastaze, povećane električne provodljivost i drugo, a koja mogu biti rezultat nepravilnog postupanja subjekata u poslovanju s hranom i neadekvatnog čuvanja i skladištenja.

Analizu 45 uzoraka meda na tržištu RS-a je krajem decembra prošle godine obavila Republička inspekcija za hranu, s ciljem kontrole zdravstvene ispravnosti i kvaliteta.

Vršena je laboratorijska proveru sadržaja HMF-a, aktivnosti dijastaze, sadržaja redukovanih šećera, vode, saharoze, slobodnih kiselina, mineralnih materija, električne provodljivosti, sadržaja materija nerastvorljivih u vodi, kao osnovnih parametara kvaliteta meda.

Uzorci su laboratoriji dostavljeni obeleženi isključivo pod šiframa, bez podataka o proizvođaču.

Kvalitet meda može da se pogorša zbog nepravilnih tehnoloških procesa njegovog dobijanja, prerade i čuvanja, kao što su zagrevanje na visokoj temperaturi, čuvanje u nepogodnim uslovima, način vađenja meda, itd.

S obzirom da su isti monitoring sproveli i nadležni inspekcijski organi u Federaciji Bosne i Hercegovine i Distriktu Brčko, svi podaci su dostavljeni Agenciji za bezbednost hrane Bosne i Hercegovine, koja će u saradnji s ekspertima iz ove oblasti analizirati rezultate, a kako bi se ove nepravilnosti u predstojećem periodu smanjile.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

13 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: