Najnovije vesti
Vesti Svet
Čavušoglu i Tilerson razgovarali telefonom

Čavušoglu i Tilerson razgovarali telefonom

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu razgovarao je danas o najnovijoj turskoj ofanzivi u Siriji sa američkim državnim sekretarom Reks Tilersonom, saopštili su turski zvaničnici.

Reks Tilerson AP Foto: Tanjug/AP
Reks Tilerson AP
Reks Tilerson
Foto: Tanjug/AP
Reks Tilerson

Razgovor je inicirao Tilerson, ali nisu objavljeni bliži detalji, prenosi AP.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je ranije danas da je u sirijskom regionu Afrin, koji je pod kontrolom Kurda, počela vojna operacija.

Turska vojska je izvela granatiranje preko granice i saopštila da je pogodila skloništa koja koriste ekstremisti tri grupe - Kurdistanske radničke partije (PKK), Partije demokratskog jedinstva (PYD) i Jedinica za narodnu zaštitu (YPG).

Prethodno su ekstremisti pucali na turske položaje unutar Turske, preneo je Rojters.

Lavrov i Tilerson razgovarali o situaciji o Siriji

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Reks Tilerson razgovarali su danas telefonom o situaciji na severu Sirije, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Sergej Lavrov
Foto: Ministarstvo spoljnih poslova / Promo
Sergej Lavrov

Kako se navodi, Lavrov i Tilerson su razgovarali "o stanju u Siriji, uključujući i problem stabilnosti na severu zemlje i o promovisanju mirovnog resenje pod okriljem UN koje bi trebalo da se postigne Kongresu nacionalog dijalog Sirije, koji će se održati u Sočiju".

U razgovoru, organizovanom na američku inicijativu, razmotreni su i drugi globalni i bilateralni problemi, a dogovorili su se i da ostanu u bliskom kontatku, prenosi Tass.