Vesna Zmijanac: Brena je zabavljačica, ja sam umetnik

V. N.

20. 01. 2018. u 09:25

Folk pevačica Vesna Zmijanac žestoko isprozivala najveću rivalku u karijeri

Весна Змијанац: Брена је забављачица, ја сам уметник

Vesna Zmijanac Foto N. Skenderija,Lepa Brena Foto M. Anđela

KRAJEM osamdesetih godina Vesna Zmijanac i Lepa Brena bile su najpopularnije folk pevačice u SFRJ, ali i najveće rivalke na muzičkoj sceni. Gostujući u emisiji "Na kafi" na bugarskoj TV Nova, Vesna je otvoreno govorila o odnosu sa slavnom koleginicom i o tome šta misli o njenim pesmama. Voditeljka Svetlana Vasileva pitala ju je da li je istina da su njih dve godinama bile u zategnutim odnosima, a Vesnin odgovor je mnoge iznenadio.

- Znate šta, kad hoćemo reklamu, mi se dogovorimo - rekla je Zmijančeva. - Brena i ja smo uvek bile konkurencija, rivalke. S tim što je Brena šoumen, a ja sam pevač, umetnik. Nas dve se dogovorimo da budemo u konfliktu. I onda je drama mesec dana, a mi sedimo u restoranu i pijemo kafu. Ili putujemo negde po svetu.

Nakon što je otkrila da su njihove svađe bile lažne i isključivo u službi šou-biznisa, "kraljica tuge", koja je svojevremeno "patentirala" kožni minić na estradi, istakla je da ju je koleginica pozvala da učestvuje u dokumentarnom filmu "Lepa Brena i godine 'Slatkog greha'" koji je nedavno emitovan na Prvoj televiziji. Onda ju je nazvala pevačicom lakih nota!

- Zvala me je da kažem nešto o njoj u dokumentarnom filmu - istakla je Vesna. - Niti je ona mogla da bude velika bez mene, niti ja bez nje. Imamo potpuno drugačije karijere. Moja publika je ozbiljna publika, koja voli dobru i ozbiljnu pesmu. Brenina publika su bila deca, ona je pevala pesmice "Čačak, Čačak" a ja "Svatove", "Kad zamirišu jorgovani" i sve teške kompozicije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (26)

Гојко

20.01.2018. 10:01

Kad su me kolege,vojnici ispraćali na splitskom aerodromu ,isti avion za BGD su čekali i Minimaks,Era,a među pevačicama bila je i V.Zmijanac/ imali su koncert u Kninu /.Pitao sam ko je ta devojka i kolege su je već znale i čudile da nisam čuo za nju / kraj 1981.god./.Više sam pratio rok muziku,ali ovo što kaže Vesna,ja se potpuno slažem.

mlbrnsrb

21.01.2018. 00:43

@Гојко - Nisi bekrijao Ibarskom magistralom znao bi za Vesnu pre 1981, bila je smrt za muski deo populacije!

Vuk

20.01.2018. 21:14

@Batko - Brena, to je samo tanušan glas, trivijalne pesmice, kratka suknja i gola guza. Sve filovano Minimaksovom sprdačinom. Vesna nije umetnica, ali bolje peva od Brene i ima bar neku tešku i lepu pesmu.

Vesna ja u pravu za sve što je rekla za Berbu, samo....

20.01.2018. 11:11

.....je trebala da kažu, da su nje sve - iste! Nijedna od njih, njije pevacica, a sa umjetnošću imaju veze, koliko i Marko Kraljević sa - internetom! Toliko od mene, ljubitelja prave narodne muzike!!!

Жика Живац

20.01.2018. 11:27

Бренине песмице на фазон "Хајде да се волимо" су за девојчице до 12г. Змија са "Кад замиришу јорговани" је за цео Бренин опус класа изнад.

Brenu je stvorio Minimaks, koji.....

20.01.2018. 12:22

.....je u svojoj TV emisiji prikazivao Brenin spot, i prakticno se - rugao! Ni sliutio nije, da ce se to kasnije - 'oteti kontroli"!?

Hector

20.01.2018. 14:10

@Brenu je stvorio Minimaks, koji..... - To je i sam Minimaks javno priznao mnogo godina kasnije. Puštao je u svojoj emisiji da bi se zafrkavao na njen račun, malo debeljuškasta uvučena u vruće pantalonice. Nešto slično se desilo i na Trećem kanalu početkom 90-ih, kada je Bićko iz Indexovog pozorišta radio Šoder listu. Posle je pričao da je ideja bila ismevanje treš narodnjaka, zato je top listu i nazvao "šoder". A ispalo je da je masovno shvaćeno potpuno drugačije.

Samo donekle tacno..

20.01.2018. 17:33

@Brenu je stvorio Minimaks, koji..... - Mnogo pre Minimaxa bio je tu i Zahar koji je otkrivao a onda i Miroslav Ilic koji je pokrivao i u igru je uskocio i Minimaxs.

Voleo bi da mi neki muzicki strucnjak objasni, kakve.....

20.01.2018. 12:24

......veze sa narodnom muziko, ima Vesnina pesma: "Kad zamirisu jorgovani"!? Bio bi mu - zahvalan, ali iskreno!

SaleA

20.01.2018. 14:28

@Voleo bi da mi neki muzicki strucnjak objasni, kakve..... - Pa, iz kafane pravo u studio na snimanje...

savtajcirkus

20.01.2018. 12:27

Hteo neko da prizna ili ne,Brena je najveca Jugoslovenska zvezda.Ako govorimo o koncertima i nastupima tu joj niko ne moze prici(izuzev Cece).Vecinu njenih pesama nije tesko izvesti ali uprkos tome su veliki hitovi.Medjutim i ona ima jako teskih i dobrih pesama!

Nislija

20.01.2018. 19:20

Ha ha ha e moja Veki Zmijo kad bi ti znala sta je umetnost. Obicna si pevaljka i to prosecna.

Maxim

21.01.2018. 10:55

A realno - Jedna danas pravi vrhunske koncerte, a drugoj je vrhunac karijere bila hala Pionir... Jedna je danas uspešna poslovna žena , peva bolje nego ikad, snima super muziku i top je riba, a druga je raspali alkos ;)

Srbin

21.01.2018. 18:00

Slazem se sa Vesnom, ipak ,ta muzika nije umetnost.Brenine pesme bile su čista zabava,od čega je Raka napravio šou.Vesnine pesme su ipak teže imaju vrednost.

Абердар

21.01.2018. 20:12

Нико није имао такве песме,такав глас и нико није тако лепо изгледао као Весна Змијанац у топ форми( младост) И нико није уносио толико емоција у своје песме као она!! То је непоновљиво!! Али нажалост прошло је! Остарило се!!Међутим многе њене песме представљају део нашег живота.Заувек! Свака част и Брени на њеној каријери!!

Bane

26.01.2018. 18:54

Ono što Lepa Brena može da otpeva Vesna Zmijanac sada može samo da sanja! Pritom, Vesna zaboravlja da je ona karijeru počela pesmama poput ORI MILE AL' DUBOKO a ne JORGOVANIMA! Zato ona sada peva eventualno na Ibarskoj magistrali, a Lepa Brena po najvećim koncertnim halama...