Sa naših traka silazi prošlost

S. BULATOVIĆ

19. 01. 2018. u 16:02

Srpska industrija sve manje zasnovana na visokim tehnologijama, što koči rast. Proizvodni proces u našoj zemlji je gori nego u 106 svetskih ekonomija

Са наших трака силази прошлост

SRPSKA industrija tehnološki odavno zaostaje za razvijenim svetom, ali poslednjih godina gubi trku i sa - sobom. Učešće visokotehnoloških industrija u dodatoj vrednosti prerađivačke industrije stiglo je na svega 4,4 odsto i za 2,8 procentnih poena je manje nego u 2009. godini. Po poslednjoj oceni Svetskog ekonomskog foruma, sofisticiranost proizvodnog procesa u našoj zemlji je gora nego u 106 ekonomija. Zauzeli smo 107. mesto na listi 137 država.

Zato se ovom temom bavi i Program ekonomskih reformi, čiji je nacrt upravo u javnoj raspravi. Nadležni priznaju da je to posledica nedovoljne povezanosti industrijske, obrazovne i politike u oblasti istraživanja i razvoja.

- Veliki naučni i istraživački potencijal treba dalje razvijati i adekvatnije koristiti, kako bi Srbija postala "privreda zasnovana na znanju" - stoji u ovom dokumentu. - Uspostaviće se efikasan model finansiranja nauke i jača povezanost poslovne i akademske zajednice.



Omogućiće se veća dostupnost i uvođenje digitalnih tehnologija, proizvoda i usluga, kao i standardizacija komunikacione infrastrukture. Ključni izazov je zaustavljanje odlaska visokoobrazovanog stanovništva u inostranstvo.

Ekonomisti upozoravaju da je značajniji privredni rast, najmanje pet odsto godišnje, koji bi nas približio prosečnom dohotku po glavi stanovnika u jugoistočnoj Evropi - veliki izazov sa kojim se Srbija suočava. I baca senku na trenutnu politiku podsticaja investicija.

- Ključni strukturni problem Srbije je nizak tehnološki nivo proizvodnje koji ne generiše rast - upozorava ekonomista Stojan Stamenković. - Zbog toga treba naglasiti da subvencije za otvaranje novih radnih mesta ne spadaju među determinante rasta investicija koje će smatrati konkurentnu privredu. One u tom pogledu mogu biti i kontraproduktivne. Država plati da se otvori proizvodnja koja je nekonkurentna. Kada subvencija istekne, pošto je nekonkurentna, investitor proizvodnju zatvori.


VREME ZA BIRANjE

EKONOMISTA Ivan Nikolić objašnjava da dok je prioritet rešavanje nezaposlenosti, Srbija ne može da bira investitore:

- Imali smo poslednjih godina potrebu za novim zapošljavanjem i bili smo prinuđeni i da prihvatamo investitore sa niskim tehnološkim doprinosima. Oni jesu zapošljavali, oni su izvozili ali malo doprinose porastu BDP. Pošto rešavamo problem zaposlenosti i standard se oporavlja, dolazi vreme za neku vrstu selektivnosti te aktivnosti države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

seljak

19.01.2018. 16:41

moja lepa srbija je zemlja zemlje a ne nekih trange frange firmi može poneka pivara I ciglana sve ostalo je ne potrewbno jer imamo zemlju I srbija je jedina zemlja na kugli zemalčjkskoj gde niko ne može biti gladan svi imaju dedovinu koja je othranila I odgajila buduce naraštaje a sve ostalo auta kompjutere doktore možemo da uvezemo da smo kao holandija ili japan radni na našem bogastvu zvanom plodna zemlja

Vladimir

19.01.2018. 17:14

Napredna Srbija nema sta.107. od 137.Moze biti i gore.Nova radna mesta u industriji srednjeg veka.

dejan

19.01.2018. 17:15

jel vam konacno doslo u glavu ? pa ne stvara se i ne preporodjuje ekonomija bockanjem kablova i jos da doplatis za to . toga nema ama bas nigde na belome svetu zato takve kompanije [ jura , leoni ... ] i trce kod nas .ovo sto se radi sa nasim parama nama samima se zove kolektivno ekonomsko samoubistvo .

zoran

19.01.2018. 18:14

Nemamo vremena za to, na TV je farma, parovi, skupstina, navijaci, MIP starlete ....