Evropska federacija novinara (EFJ) uradiće sve što je u njenoj moći da se ne zaboravi napad NATO na Radio-televiziju Srbije u kojem je poginulo 16 medijskih radnika, izjavio je generalni sekretar te organizacije Ejden Vajt, na zasedanju u Istanbulu.

– Nisam siguran da bi ustanovljavanje dana sećanja bilo najbolje rešenje, ali mora se znati za taj napad koji je bio prvi u nizu vojnih napada na televizijske stanice – rekao je Vajt.

UNS i Sindikat novinara Srbije zatražili su od Međunarodne federacije novinara uoči prošlogodišnjeg 23. aprila da se ovaj datum obeležava kao dan sećanja na sve ubijene u medijima koji su proglašeni za vojni cilj. UNS je pri Komitetu za zaštitu novinara u Njujorku pokrenuo i inicijativu kako bi ova organizacija uvrstila u evidenciju ubijenih novinara i medijskih radnika širom sveta i 16 radnika RTS-a, jer to nije učinjeno navodno zbog toga što RTS, zbog svoje uloge tokom rata u Bosni, nije bila „legitimna medijska organizacija“. UNS i Sindikat novinara pozvale su kolege da danas u 13.30 časova u Aberdarevoj razviju transparent „Mediji nisu vojni cilj“. Porodice poginulih radnika RTS obratile su se pismom predsedniku Srbije, nakon odbijanja Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal da uzme u postupak dokaze koji su mu podneti da su pripadnici „miloševićevske Vojske Jugoslavije i Ministarstva odbrane“ saučestvovali u ubistvu zaposlenih RTS-a .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari