18. januar  2018. 08.28  →  17.18 | Izvor: Tanjug, FoNet, RTV

Oliver Ivanović sahranjen u Aleji zaslužnih građana

BEOGRAD -

Oliver Ivanović sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju. Pored porodice i stranačkih kolega od Ivanovića se danas oprostio veliki broj građana iz cele Srbije, koji su od jutros odavali poštu ubijenom političaru sa KiM - u tišini su palili sveće i ostavljali cveće.

video icon

Opelo ispred crkve Svetog Nikole služio je episkop Raško - prizrenski Teodosije u prisustvu patrijarha Irineja, a u ime Vlade Srbije od Ivanovića su se oprostili premijerka Ana Brnabić i direktor Kancelarije za KiM Marko Đuirić.

Teodosije: Ivanović se ceo život borio za pravdu i slobodu svog naroda

Ivanović se ceo život borio za pravdu i slobodu svog naroda na KiM i slobodu grada u kome je živeo, rekao je episkop Teodosije.

On je naglasio da se Ivanović nije štedeo ni u junu 1999. godine kada je trebalo braniti Kosovsku Mitrovicu i ostale gradove kao i kada je govorio o stradanju srpskog naroda i svetinja posle rata pred predstavnicima međunarodnih organizacija.

"Slušali su ga svi sa pažnjom i stranci i Srbi, a neretko i mnogi Albanci. Za njega je Kosovo i Metohija bilo više od teritorije i politike", rekao je Teodosije i dodao da su reči Olivera Ivanovića imale težinu, jer su bile reči iskrenog čoveka. 

Podseća i da "nikada nije upirao prst u ljude već da je ukazivao na probleme" i da ostaje sa nama kao simbol borbe za istinu i pravdu, za dobro svakog čoveka.

"Bog neka da njegovoj porodici snage i vere da očuvaju uspomenu na njega", zaključio je episkop.

Petrović: Srbiju je ujedinilo stradanje Ivanovića

Oproštajni govor na sahrani održala je karatistkinja Tanja Petrović koja je rekla da je "Srbiju ujedinilo njegovo stradanje".

"Pronaći ćemo zlikovca, sudiće mu Srbija, a njegova kazna je već počela. Srbiju je ujedinilo tvoje stradanje", rekla je Petrović.

Ona je rekla da Ivanović napušta "sva osporavanja i optužbe, sve laži, sve Kafkine procese i Andrićeve proklete avlije" i ulazi istog dana "u slavu i u grob".

Petrović je poručila Oliverovoj deci da nastave da neguju sve ono lepo što je usadio u njih i od čega su satkani.

"Ne boj se Olivere, tamo gde ti ideš tamo je svetlost, Bog, pravda, istina za kojom si uvek tragao i kao vitez Kosova poginuo. Tamo nema zlikovaca, stravičnih hitaca, kazamata, ni politike. Nema laži, postoji samo ljubav i Bog", naglasila je ona.

Kako je rekla najveća tajna je pretvoriti bol u ljubav, a u ljubavi je vaskrsenje i život.

"Ti si Olivere život", poručila je Petrović i dodala da je sve snove o boljoj Srbiji snevao i pretvarao u javu radeći za državu i njene institucije, "nemičući se sa Kosova".

"To je bio tvoj zalog državi, tvoja garancija vernosti, tvoja zakletva i na kraju tvoj usud, tvoj život", poručila je ona.

Podsetila je da ga ni zapaljena kola nisu uplašila ni zastrašila da ode i digne ruke od svoje misije, istrajavanja u istini, hrabrenja srpskog naroda na KiM.

Sahrani su prisustvovali porodica, stranačke kolege i prijatelji Ivanovića, kao i veliki broj građana, među kojima i oni sa Kosova i Metohije, koji su prethodno izjavljivali saučešće i palili sveće za ubijenog lidera GI "Sloboda, demokratija, pravda".

Veliki broj građana je još od jutros odavao poštu ubijenom političaru sa KiM. Oni su u tišini palili sveće i ostavljali cveće.

Među njima su bili premijerka Ana Brnabić i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Od Olivera Ivanović oprostio se lider SPS i potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, predsednik Kancelarije za saradnju sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić.

Među građanima su i bili generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović, ministri Rasim Ljajić, Branko Ružić i Nenad Popović, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, lider Demokratske stranke Dragan Šutanovac sa stranačkim kolegama.

Zatim, lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković, lider SDS Boris Tadić, Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Borko Stefanović, Janko Veselinović, Zoran Živković, Aleksandar Šapić, Milivoje Mihajlović, lider JS Dragan Marković Palma, Rada Trajković, Sima Spasić, glumac Tihomir Stanić, francuski humanitarac Arno Gujon.

Sahranu je pratio i veliki broj medijskih ekipa.

Kovčeg sa telom Olivera Ivanovića dopremljen je sinoć na beogradsko Novo groblje, nakon što su se juče tokom dana građani Kosovske Mitrovice oprostili od Ivanovića.

Ivanović je ubijen u utorak, ispred stranačkih prostorija njegove Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda".

Predsednik Vučić će odati poštu Ivanoviću na mestu ubistva u Kosovskoj Mitrovici

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odaće poštu Ivanoviću polaganjem venca na mestu njegovog ubistva, u Kosovskoj Mitrovici, saznaje Tanjug.

Vučić će u subotu i nedelju boraviti na Kosovu i Metohiji, kako bi razgovarao sa kosovskim Srbima i ohrabrio ih nakon ubistva Ivanovića.

 

Srodne vesti

Broj komentara: 8

aca  18. 01. 2018. | 09:30
Ispratićemo borca za mir na KiM,
mita  18. 01. 2018. | 10:03
puna podrska porodici Ivanovic. Neka mu je laka zemlja.
ivanjan  18. 01. 2018. | 10:47
Oliver Ivanovic je bio i bice simbol opstanka srpskog naroda na Kosovu.
aca  18. 01. 2018. | 11:45
Počivaj u miru Olivere...
Milica  18. 01. 2018. | 12:24
Pocivaj u miru,i ne brini pravda ce biti ucinjena
nina  18. 01. 2018. | 14:18
Tužan dan za porodicu i sve Srbe.
Ivanitza  18. 01. 2018. | 15:14
Neka mu je pokoj duši i večna slava.Borac za Srbe na KiM,moj naklon i podrška porodici.
Slavna Ganjin Abbou  18. 01. 2018. | 18:28
Saucesce Familiji; Aleksandr Vucic iskoriscava ove situaciju. Treba da ga je sramota