18. januar  2018. 08.41  →  23.11 | Izvor: Tanjug,RTV

Priština odbila da Srbija učestvuje u istrazi ubistva Ivanovića

BEOGRAD -

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je večeras da odbijanje Prištine da srpski politički, pravosudni i drugi organi učestvuju u istrazi ubistva Olivera Ivanovića pokazuje da "prištinske vlasti nemaju nameru da vode istragu na ozbiljan način".

video icon

"To pokazuje da nekome ozbiljna istraga ni ne odgovara. To je politička odluka da ne bude ozbiljne istrage iz koje verovatno proizilaze određena saznanja, namere i ciljevi koji ni malo dobro ne govore o njihovoj ulozi o svemu onome što se desilo", istakao je Đurić.

Prema njegovim rečima, ozbiljno vođenje istrage o ubistvu Ivanovića nije "pet policajaca članova nekog tima sa severa i pet članova sa juga", koji, ističe, vode istragu bez ozbiljne umreženosti sa srpskim organima.

On je podvukao da bez umreženosti sa srpskim organima ni ne može biti ozbiljne istrage.

"Onaj ko nema šta da krije, on ne bi odbijao učešće organa Srbije, ne bi odbijao pomoć najprofesionalnijih i najozbiljnijih istražitelja koje ova zemlja ima", istakao je Đurić za TV Pink.

On je naglasio da odbijanje Prištine ne znači da istrage neće biti, te da će Srbija istragu svakako sprovoditi sa ciljem da oni koji su odgovorni za ovaj, kako kaže, teroristički akt budu izvedeni pred lice pravde.

"Omogućićemo da oni koji su odgovorni za ovaj teroristički akt, pa ma na kojim pozicijama se nalazili i kakvu ulogu imali, budu izvedeni pred lice pravde i to bez obzira na nacionalnost, funkciju i na bilo šta drugo", zaključio je Đurić.

Priština ne žželi da se otkriju motivi i nalogodavci

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je ocenio da Priština odbija saradnju u istrazi sa organima Srbije, sa ciljem da oteža i spreči otkrivanje motiva, počinilaca i nalogodavaca ubistva Olivera Ivanovića.

Stefanović je rekao da je reakcija Ramuša Haradinaja i ministra pravde u Prištini, kojom se odbija učešće istražnih organa Srbije u istrazi ubistva Olivera Ivanovića, potpuno neprihvatljiva:

"Takva reakcija ključnih prištinskih institucija jasno ukazuje da tu nema želje da se ubice pronađu i kazne, niti da se istraga profesionalno obavi",rekao je ministar Stefanović za Tanjug i dodao da bi, u suprotnom istraga morala da uključi sve istražne organe koji mogu da pomognu da se dođe do počinilaca i organizatora Ivanovićevog ubistva.

''Očigledna je namera da se pažnja javnosti usmerava u pogrešnom pravcu i da se oteža i spreči otkrivanje pravih motiva za ovo ubistvo, kao i svih onih koji su odgovorni", uveren je Stefanović.

Cure informacije prema medijima

Stefanović je još jednom istakao zahtev Srbije međunarodnim institucijama na KiM da se naši državni organi uključe u istragu, ukazujući da brine ono što se čuje iz tih institucija - da ne postoji dokument kojim je to Srbija tražila.

On je naglasio da je naša zemlja potpuno posvećena rešenju ovog slučaja i da će učiniti sve, da snagom svojih istražnih organa, dođe do onih koji su ubili Ivanovića i privede ih pravdi.

Stefanović je podsetio da su već prvog dana Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo pravde i Tužilaštvo za organizovani kriminal poslali Euleksu i UNMIK-u zahteve da se naši državni organi uključe u istragu ovog ubistva i da budu njen aktivan deo.

"Ono što zabrinjava ovih dana jeste činjenica da se često čuju tonovi iz ovih međunarodnih institucija da ne postoji dokument kojim je Srbija to tražila, da prosto nemaju zahtev Srbije, iako smo mi to ponovili i na najvišem državnom nivou", kaže ministar.

Kosovska policija: Zna se osoba koja je 2017. kupila automobil

Kosovska policija tvrdi da je identifikovala osobu koja je 2017. kupila automobil iz kojeg je, kako se veruje, pucano na predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

U večerašnjem saopštenju kosovska policija tvrdi da je to vozilo bilo u Srbiji od 2009, a da je 2017. promenilo vlasnika.

Kako je dodao, to je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, to su izjavili resorni ministri, kao i direktor policije.

"Ovi tonovi su se čuli i pored brojnih pisanih dokumenata koje smo uputili i obraćanja svim relevantnim institucijama sa zahtevom za uključivanje naših državnih organa u istragu", istakao je Stefanović.

Ministar je naveo da je Republika Srbija, takođe, na relevantnim sajtovima objavila dokumenta kojima od Euleksa i UNMIK-a traži učešće naših državnih organa u istrazi.

"Zbog toga insistiramo na što skorijem uključivanju našeg tužilaštva i policije u ovu očigledno složenu istragu, kako bi što pre došli do ubica Olivera Ivanovića", istakao je Stefanović.

Ministar je upozorio da se već sada vidi da iz istrage, odnosno od istražnih organa na Kosovu i Metohiji koji sprovode istragu ovog teškog krivičnog dela, cure određene informacije prema medijima koje mogu otežati dalji tok istrage, saopštio je MUP.

Stefanović apeluje na sve koji se bave istragom da pokušaju da maksimalno zaštite informacije do kojih dolaze istražnim radnjama, jer će to biti najbolji način da se što pre otkriju počinioci.

"Još jednom ističemo našu potpunu posvećenost rešavanju ovog slučaju i zahtev da se naši državni organi uključe u istragu. Republika Srbija učiniće sve da snagom svojih istražnih organa dođe do onih koji su ubili Olivera Ivanovića i privede ih pravdi", poručio je Stefanović.

Rebić: Šest puta sam razgovarao telefonom sa šefom Euleksa na KiM Sezari Ljubom

Svi resursi MUP i BIA angažovani su na prikupljanju potrebnih informacija i dokaza koji će dovesti do izvršioca i nalogodavca ubistva lidera GI SDP Olivera Ivanovića u Severnoj Mitrovici, izjavio je danas direktor policije Vladimir Rebić.

Rebić je za RTS rekao da naši nadležni organi još nisu dobili odgovor Euleksa i Unmika na zahtev za uključenje srpskih organa u istragu tog ubistva, pa ni posle ponovljenog zahteva MUP.

Do sada je, kaže, šest puta razgovarao telefonom sa šefom Euleksa na KiM Sezari Ljubom, te da je "zahtevao, apelovao, molio" da srpskoj policiji daju neophodne podatke kako bi se uradile dalje provere i u Srbiji.

Automobil koji je korišćen u ubistvu pripadao Srbinu iz Austrije, koji je preminuo
Zahvaljujući međunarodnoj saradnji srpska policija, podseća, već je došla do nekih saznanja o automobilu koji je korišćen u ubistvu.

Od austrijske policije dobili smo podatke da je automobil pripadao Srbinu iz Austrije, koji je preminuo, i vozilo je više puta prodato.

"Pokušavamo da saznamo ko je bio zadnji kupac", zaključio je Rebić.

"Da nam omoguće aktivno uključivanje u ovaj proces, kako bi srpski nadležni organi zajedno sa kosovskim institucijama radili predistražni i istražni postupak", naveo je Rebić.

Prvi čovek srpske policije kaže da veruje da će taj odgovor biti pozitivan.

Podseća da je Tužilaštvo za organizovani kriminal već pokrenulo predistražni postupak, da je već 16. januara dostavilo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja MUP-u i BIA.

"Posvećeni smo potpuno, i jedna i druga služba su sve resurse uključile u prikupljanje potrebnih obaveštenja i dokaza koje će dovesti do izvršioca i nalogodavca", naglasio je Rebić.

Nije mu, kaže, jasno da postoje ljudi koji smatraju da Srbija nije učinila sve što je u njenoj moći, da se njene institucije uključe u istragu.

To što Srbija nema nadležnost da učestvuje u istrazi direktno, kako kaže, ne znači da su srpskim organima ruke vezane.

"Otežano je to što nemamo mogućnost da radimo na terenu, ali obaveštajnim radom prikupljamo podatke i posvećeno radimo na slučaju", kazao je.

Oliver Ivanović, lider GI "Srbija, demokratija, pravda" ubijen je pre dva dana u Kosovskoj Mitrovici, ispred prostorija svoje stranke.

Misija SAD: Istragu o ubistvu da vode kosovske institucije

Zamenica šefa Misije SAD na Kosovu Kolin Hajlend ponudila je danas, na sastanku sa kosovskim ministrom unutrašnjih poslova Fljamurom Sefajem, punu podršku SAD u istrazi o ubistvu srpskog političara Olivera Ivanovića, ali je, kako prenosi kosovski javni servis na albanskom, zatražila da istragu vode kosovske institucije.

Kako se navodi, Sefaj je rekao da su istražne institucije Kosova spremne da sarađuju sa drugim akterima, koji mogu da doprinesu u rešavanju slučaja s više informacija.

On je zahvalio Hajlend na "kontinuiranoj podršci SAD u izgradnji kapaciteta institucija za sprovođenje zakona na Kosovu, kao i na opštoj podršci koju ta zemlja pruža Kosovu", dodaje RTK.

RTK na srpskom jeziku je juče preneo da je na sednici kosovskog saveta za bezbednost ocenjeno je da se ukoliko bude potrebna pomoć ili ekspertiza za rasvetljenje slučaja ubistva Ivanovća može zatražiti i profesionalna pomoć poznatih međunarodnih agencija, posebno od američkog Ef-Bi-Aja (FBI).

Na sajtu Američke ambasade na Kosovu navodi se da se Hajlend pridružila Ambasadi SAD u Prištini kao zamenica šefa Misije u avgustu 2016. godine.

 

Srodne vesti

Broj komentara: 2

узгред  18. 01. 2018. | 21:28
Губљење времена - више за попуну медијског простора. Тероризам на КиМ траје од 1999, и доласка натоваца. Сама агресија је била врста зулума (безакоња, насиља - терора) како над међународним правом тако и над Србијом (СРЈ) ?!
Sabi  19. 01. 2018. | 08:49
Treba da se zna ko je komsija a ko je domacin