Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
SKUD „Janja“ iz Bijeljine beleži brojne uspehe: Nižu nagrade iako vežbaju u učionici

SKUD „Janja“ iz Bijeljine beleži brojne uspehe: Nižu nagrade iako vežbaju u učionici

Srpsko kulturno umetničko društvo „Janja“ iz Novog naselja Janja kod Bijeljine za osam godina postojanja okitilo se brojnim nagradama i priznanjima.

kud janja Foto: S.R. Mrkonjić / RAS Srbija
kud janja
Foto: S.R. Mrkonjić / RAS Srbija

Iako je jedno od najmlađih društava u Republici Srpskoj, osvojili su prošle godine prvo mesto na 18. Festivalu dečijeg folklora, izvornih pesama i instrumenata RS.

Na Festivalu folklora RS dva puta za redom je imalo igrača godine, a osim domaće scene zaigrali su i na inostranoj sceni.

Učestvovali su na festivalu u Bugarskoj, a u novu godinu ušli su sa brojnim planovima i željama. Ističu da su već počeli sa pripremama za festival folklora u Rumuniji.

U ovom kulturnom-umetničkom društvu navode da su pre osam godina počeli sa ansamblom od pet parova, a da danas imaju četiri ansambla sa 120 članova.

Najstariji član Dragan Pantelić (27) navodi da funkcionišu kao porodica i da im najmlađi član ima sedam godina.

- Folklor sam počeo da igram, jer me deda na to naterao. S vremenom sam shvatio da je mnogo važno da čuvamo naše narodne običaje i tradiciju. U početku nije bilo lako, ali se sa ljubavlju i strpljenjem sve može postići – kaže Pantelić.

Članovi ovog društva probe održavaju u maloj i skučenoj učionici OŠ u Novoj Janji koje u zavisnosti od koreografije traju i do ponoći. Članovi za „EuroBlic“ navode da „velika srca mladih igrača trepere i igraju istovremeno sa nogama“, te da im je najvažnije druženje.

Složni su, kažu, ne samo na bini nego i u privatnim druženjima. Ističu da mnogo pomažu jedni drugima u savladavanju zahtevnih koraka, ali i školskog gradiva.

Umetnički rukovodilac SKUD „Janja“ Svjetlan Ilić kaže da je je rad ovog društva odavno prerastao okvire amaterizma.

- Tri puta sedmično vredno vežbamo tokom cele godine. Igramo

sedam koreografija, a izdvajamo igre jugoistočne Srbije, Bugarku, te pripremamo i Sarajevsko polje – kaže Ilić.

Kaže da su u početku posuđivali nošnju od starijih društava, a da sada imaju zavidan fundus zahvaljujući donacijama i trudu predsednika SKUD Slavka Novakovića.

Navodi da godišnje imaju po 30 nastupa na domaćim i evropskim scenama, te da su već ostvarili brojna priznanja.

- Nastupali smo u Bugarskoj, Austriji, a ove godine planiramo da učestvujemo na festivaku u Rumuniji. Ipak, najveći nam je problem novac za troškove kao i to što nemamo svoj orkestar – navodi Ilić.

Pomoć tokom poplava

Ovo SKUD poznato je u Bijeljini i po brojnim humanitarnim akcijama. Podsećamo da su članovi društva tokom poplava 2014. godine organizovali akciju u kojoj su delili pomoć svojim sugrađanima iz naselja Nova Janja.