PAO DOGOVOR: Dve Koreje formiraju zajednički olimpijski tim
Foto: EPA / Kim Chul-Soo

rešena sva pitanja

PAO DOGOVOR: Dve Koreje formiraju zajednički olimpijski tim

Ostali sportovi -

Južna i Severna Koreja su se dogovorile da formiraju prvi zajednički olimpijski tim i da sportisti dve zemlje zajedno marširaju pod jednom zastavom na ceremoniji otvaranja predstojećih Zimskih olimpijskih igara, saopštio je Seul.

Južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje saopštilo je da su dve Koreje postigle dogovor na današnjim pregovorima u pograničnom selu Panmundžom.

Dogovor predviđa zajednički marš sportista dve zemlje, pod "zastavom ujedinjenja" koja oslikava Korejsko poluostrvo, na otvaranju ZOI u južnokorejskom Pjongčangu, kao i formiranje jedinstvenog tima ženske reprezentacije u hokeju na ledu.

Dogovor mora da potvrdi Međunarodni olimpijski komitet (MOK), a južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje navodi da će dve zemlje razgovarati s MOK tokom vikenda.

Do otopljavanja odnosa dve zemlje došlo je pošto je lider Severne Koreje Kim Džong Un najavio 1. januara, u novogodišnjem obraćanju, mogućnost učešća severnokorejskih sportista na Zimskim olimpijskim igrama (ZOI) u Južnoj Koreji. Seul je sledećeg dana odgovorio predlogom da 9. januara budu nastavljeni zvanični pregovori prekinuti pre dve godine.

Kurir sport / Beta

Foto: EPA / Kim Chul-Soo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track