Najnovije vesti
Vesti Svet
KIMOVA MUZIČKA GARDA 20 lepotica u vojnim uniformama koje je lično odabrao veliki vođa spremne za VELIKU MISIJU

KIMOVA MUZIČKA GARDA 20 lepotica u vojnim uniformama koje je lično odabrao veliki vođa spremne za VELIKU MISIJU

Najpopularnija pop grupa u Severnoj Koreji, Moranbong bend, možda će imati retku šansu da se pojavi na međunarodnoj sceni tokom Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji sledećeg meseca.

Moranbong bend Foto: Twitter / screenshot
Moranbong bend

Članica Moranbonga Hjon Song Vol, pridružila se u ponedeljak delegaciji koja je pregovarala sa predstavnicima Južne Koreje, a kako prenosi "Njuzvik", navodno će se pojaviti i na Zimskim olimpijskim igrama. Tokom razgovora, dogovoreno je da orkestar Saćijenga koji broji 140 članova, bude prisutan kao deo severnokorejske delegacije.

Moranbong nije pominjan, ali prisustvo Hjon sugeriše da je i to na stolu. Ona tamo nije bila samo kao gost, već kao zamenik šefa delegacije za pregovore, prenele su mediji Južne Koreje.

Kim Džong Un
Foto: Profimedia
Kim Džong Un

Moranbong bend, u kojem se nalazi oko 20 ženskih članova, lično je osnovao lider Kim DŽong Un 2012. godine.

- Kim Džong Un je organizovao bend kako je zahtevalo novo vreme, u sklopu grandioznog plana da se napravi dramatičan zaokret u polju literature i umetnosti tih godina sa navodnim početkom ideologije nazvane "Juče". Juče je ideologija severnokorejskih vlasti i znači "samooslanjanje". Usvojena je 1950-ih godina, kao deo napora vladajućeg režima da umanji uticaj Sovjetskog saveza.

Tekstovi Moranbong benda veličaju vrhovnog vođu. "Kako on može da bude tako dobar. Nemam izbora do da me uzmu on i njegovo toplo srce", navodno su stihovi jedne njihove pesme.

Svaka članica benda je i vojni oficir, i obično nastupaju u punoj vojnoj uniformi. Ako bend bude nastupao u Južnoj Koreji tokom igara, i nastavi sa ovom tradicijom, to bi moglo da dovede do novih tenzija između dve države.

- To bi izazvalo još više kontroverzi ako budu uzdizale Kim Džong Una ili raketne probe na pozornici - rekao je Čeong Seong-Čang za "Gardijan", analitičar sa Seođong instituta u Seulu.

Uoči Olimpijade, Seul i Pjongjang su po prvi put obnovili dijaloge nakon dve godine, a dve strane su se dogovorole i da Severna Koreja učestvuje na igrama. Pregovori su usledili i nakon što su Seul i Vašington dogovorili da prekinu sa svim masovnim vojnim manevrima u blizini Korejskog poluostrva dok traju igre, kako ne bi provocirali sever.