Najjača magistrala u BG dobija alternativu FOTO

Ove nedelje na javnom uvidu pojavio se plan detaljne regulacije tunelske veze koja će spojiti savsku i dunavsku padinu.

Srbija

Izvor: Beobuild

Sreda, 17.01.2018.

12:40

Najjača magistrala u BG dobija alternativu FOTO
(Foto: Thinkstock)

Tunel je komplementaran sa planovima gradnje Novog savskog mosta, odnosno jedan od važnih preduslova za buduću funkcionalnost saobraćajne infrastrukture u zoni “Beograda na vodi”, piše Beobuild.

U saobraćajnom smislu, novi most i tunel činiće tranzitnu alternativu najjačoj gradskoj magistrali, Brankova - Terazijski tunel - Dečanska - Bulevar despota Sefana. Tako će biti omogućeno rasterećenje od tranzitnog saobraćaja, koji čini preko 10% ukupnog i njegovu redistribuciju sa Brankovog mosta na Novi savski. Planirani tunel sastojaće se od dve odvojene tunelske cevi, čime se umanjuje pomeranje tla na relativno nestabilnom terenu. Ukupna dužina svake tunelske cevi je 1.993 metra, sa ulaznim portalima od 45 metara na savskoj i 124 metra na dunavskoj strani. Ukupna širina tunelskog profila je 9,56 metara, od čega će kolovoz biti 7,7 metara a obostrane servisne staze po 0,93 metra.
Foto: Beobuild
Na dunavskoj strani, u zoni Bulevara despota Stefana planiran je otvoreni iskop od 300-400 metara sa prilaznim rampama pod nagibom od 4%. Posao iskopa je dosta komplikovaniji na Savskoj padini, pošto se radi o klizištima na kojima se nalazi širok prostor brojnih spomeničkih vrednosti. Tu se pre svega misli na Savamalu i Terazije, a za potrebe gradnje ovog tunela biće potrebno raščišćavanje svih objekata na potezu između ulica Gavrila Principa i Kraljice Natalije, uključujući i Park Luke Ćelovića. Na prostoru sadašnjeg parka planirana je prilazna saobraćajnica sa po dve trake po pravcu, svaka širine 3,5 metara, razdelni pojas i obostrane pešačke staze širine 2,5 metara.
Foto: Beobuild
Dok Beograd ovim projektom gubi Park Luke Ćelovića, pozitivan aspekt dolazi iz činjenice da će kao posledica tunela biti moguće proširiti Terazijsku terasu. Za potrebe zaštićene zone ulaznog portala kod Kameničke ulice biće oslobođen čitav blok od Lomine do Kraljice Natalije. Tu će nastati veliki slobodan prostor zabranjen za gradnju, tj. idealan za novi gradski park, analizira taj portal.

Računa se na ubrzanje tokova saobraćaja i skraćivanje putovanja za 10% na ovom potezu. Procenjeno je da bi gradnja tunela iznosila oko 100 miliona evra, dok bi rok za radove bio oko tri godine. Ako sve bude teklo prema najavama, izgradnja bi mogla početi već krajem ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: