U Nišu legalizovano 1.000 objekata, nelegalnih još 70.000

Niški Sekretarijat za ozakonjenje izdao je za minulih šest meseci od osnivanja oko hiljadu rešenja o ozakonjenju nelegalno izgrađenih objekata, a postoji još najmanje 70 hiljada objekata izgrađenih bez građevinske dozvole.

„Mi imamo 40 hiljada predmeta preuzetih iz ranijih postupaka legalizacije i plus 41 hiljadu objekata koje je inspekcija popisala. Tu postoji preklapanje, oko 10 hiljada objekata je popisano iako su vlasnici ranije podneli zahtev za legalizaciju, ali i sa tim preklapanjem postoji ne manje od 70 hiljada objekata koji treba da budu legalizovani“, izjavio je sekretar tog sekretarijata Aleksandar Petrović.

Petrović ističe da je Sekretarijat za inspekcijske poslove u Nišu obradio, i građanima i Sekretarijatu za ozakonjenje dostavio 13 hiljada rešenja o rušenju.

„Građani su tim rešenjima obavešteni šta treba da dostave od dokumentacije da bi mogli da legalizuju svoj objekat, odnosno dobiju rešenje o ozakonjenju. Do sada je zahteve za ozakonjenje dopunilo četiri do pet hiljada vlasnika objekata“, dodaje Petrović.

Prema njegovim rečima, Sekretarijat za ozakonjenje nema mogućnosti da poziva građane do donose nedostajuću dokumentaciju jer ima ogroman broj predmeta a premalo zaposlenih, ali građani koji su zaista zainteresovani za ozakonjenje sami dolaze i informišu  se.

„Sekretarijat ima problem sa manjkom prostora i manjkom zaposlenih da bi se proces ozakonjenja brže odvijao. Ministarstvo građevinarstva nam je odobrilo privremeno upošljavanje 30 radnika, ali su oni potom angažovani u Sekretarijatu za inspekcijske poslove, kako bi se ubrzao popis i donošenje rešenja o rušenju“, kaže on.

Sekretarija je tek nedavno preuzela 10 lica i u toku je njihova obuka da bi mogli da se uključe u poslove ozakonjenja

Petrović je podsetio da građani koji imaju svu neophodnu dokumentaciju za svoj objekat, pre izdavanja rešenja o ozakonjenju treba da uplate taksu koja sada za porodičnu kuću od 100 kvadrata iznosi 5 hiljada dinara.

Prošle godine je na ime taksi za ozakonjenje naplaćeno 30 miliona dinara.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

1 Komentar
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
АНТЕ
17.01.2018. 15:51

Ако је за пола године легализовано 1000 објеката, то је за 70000 потребно време од 35 година. То је прогноза много гора него што сам мислио!
И поред повећања броја запослених, не очекујем већу динамику. Ово је последица лошег Закона, који би се могао поправити са допунама.