Capital.ba

Poljoprivrednici blokirali saobraćaj na granici u Orašju

22.04.2010. / 17:00

BRČKO, Poljoprivredni proizvođači Posavskog kantona danas su po četvrti put od sredine prošle godine blokirali saobraćaj na graničnom prelazu u Orašju, ogorčeni što im Direkcija federalnih robnih rezervi još nije isplatila više od 800.000 KM po osnovu razlike između tržišne i zagarantovane cijene prošlogodišnjeg roda pšenice.

Riječ je o 16 feninga po kilogramu pšenice čija je tržišna cijena prošle godine u prosjeku iznosila 24, a zagarantovana 40 feninga.

Jedan od organizatora štrajka Slavko Martinović rekao je da je odlukom Vlade FBiH Direkcija robnih rezervi imala obavezu da proizvođačima isplati tu razliku, te da je posljednji rok za to bio 1. januar 2010. godine, ali da to još nije učinjeno.

“Isplata je obećavana u nekoliko navrata, ali nikada nije i realizovana, pod izgovorima da nemaju novaca, mada iz pouzdanih izvora znamo da imaju”, rekao je Martinović.

On je dodao da traktori neće biti uklanjeni s puta dok obaveze prema poljoprivrednicima ne budu izmirene, a sljedeća faza je potpuna blokada graničnog prelaza, pošto se za sada saobraćaj povremeno propušta.

U popodnevnim časovima štrajkači su dobili nezvaničnu informaciju od ministra poljoprivrede Posavskog kanotna Ante Petrića da će federalna vlada na današnjem zasijedanju u Mostaru donijeti odluku kojom će problem poljoprivrednika biti riješen.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!