Srdačniji odnosi s bratskom državom

M. SEKULOVIĆ

16. 01. 2018. u 17:28

Potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić u zvaničnoj poseti Podgorici. Vlasti u Beogradu ne žele da se mešaju u unutrašnja pitanja Crne Gore

Срдачнији односи с братском државом

Dačić i Darmanović Foto Vlada CG

OTVORENO mogu reći da su Srbija i Crna Gora bratske ili sestrinske države. Naši narodi su prijateljski i nemaju nikog bližeg. Želimo da se naši odnosi razvijaju u svim oblastima i u političkoj sferi, ali, naravno, i u sferi ekonomije.

Ovo je danas u Podgorici kazao potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, posle razgovora sa šefom crnogorske diplomatije Srđanom Darmanovićem, ističući da je više puta kazao i dok je boravio u SAD da Srbija ima viši nivo spoljnotrgovinske razmene sa Crnom Gorom nego sa Amerikom, Britanijom...

- Napravljen je pomak u odnosima Crne Gore i Srbije u poslednjih pet-šest godina. Želimo da se naši odnosi razvijaju u svim oblastima, političkim i ekonomskim - kazao je Dačić.

U Podgorici se zvanično ocenjuje da su odnosi Srbije i Crne Gore u poslednjih godinu dana odlični, a crnogorski premijer Marković nedavno ih je okarakterisao kao najbolje u poslednjih 20 godina.

Dačić tokom zvanične posete Crnoj Gori ima zakazane razgovore i s premijerom Markovićem, predsednikom Filipom Vujanovićem i s predsednikom Skupštine Ivanom Brajovićem, kao i s predstavnicima srpskih udruženja u Crnoj Gori. Predviđena je i poseta Srpskoj kući u Podgorici, koju je sa 3,4 miliona evra platila Srbija.

Ivica Dačić je kazao da podržava prava Srba u Crnoj Gori, ali da Srbija ne želi da se meša u unutrašnja pitanja Crne Gore, i da "umesto iracionalnog principa mržnje treba nastupiti princip traženja zajedničkih interesa".

- Podržavamo da se razgovara o pitanjima jezika, kulturnog identiteta, pisma, o zastupljenosti Srba u državnim organima. Međutim, naši interesi nemaju veze sa unutrašnjim radom Crne Gore. Kojim putem će Crna Gora ići i ko će njome vladati je pitanje na koje treba da odgovore građani Crne Gore. Srbin u Podgorici isto kao i Crnogorac u Beogradu uživa sva najveća prava - kazao je potpredsednik Vlade Srbije.

Šef diplomatije Crne Gore Srđan Darmanović rekao je da Crna Gora podržava dijalog Beograda i Prištine, i da se nada da ubistvo Olivera Ivanovića neće prekinuti razgovore.

- Zajednički ćemo raditi na poboljšanju položaja Crnogoraca u Srbiji i Srba u Crnoj Gori - izjavio je Darmanović.

SARADNjA U TURIZMU, INFRASTRUKTURI, ENERGETICI...

- ZADOVOLjNI smo kvalitetnom saradnjom u oblasti turizma i spremni smo da osnažimo kapacitete, obnovimo ponudu i zajednički delujemo ka trećim tržištima gde je to moguće - kazao je posle razgovora sa Dačićem šef diplomatije Crne Gore Srđan Darmanović. - Ocenili smo da postoji prostor za unapređenje postojeće vojno-ekonomske saradnje i ukazali na važnost iniciranja zajedničkih projektnih aktivnosti u oblasti infrastrukture i energetike.


POŠTOVANjE

Crnogorski predsednik Filip Vujanović je u razgovoru sa Ivicom Dačićem iskazao visoko poštovanje tradicionalno bliskih, intenzivnih i sadržajnih odnosa Crne Gore i Srbije, ukazujući na spremnost Crne Gore da sa Srbijom ima najbolje moguće odnose.

Ocenio je da postoji širok prostor daljeg unapređenja saradnje u ekonomiji, posebno u realizaciji zajedničkih projekata u transportnoj i energetskoj infrastrukturi, kroz Berlinski proces i proces saradnje sa NR Kinom, ali i sa drugim investitorima.

DAČIĆ U POSETI SRPSKOJ KUĆI


Potpredsednik Vlade Srbije i šef diplomatije Ivca Dačić, susreo se posle susreta sa zvaničnicima Crne Gore sa članovima Predsedništva Demokratskog fronta, koji su ga, kako je saopšteno upoznali sa „teškim položajem srpskog naroda u Crnoj Gori i institucionalnim progonom kojem su izloženi lideri tog političkog subjekta“.


Kako je saopšteno iz DF, sa Dačićem su se danas sreli članovi Predsedništva Andrija Mandić, Milan Knežević i Predrag Bulatović.


Tokom susreta, oni su istakli da srpski i crnogorski narod vežu neraskidive bratske, duhovne, istorijske i kulturne veze, i da će DF u afirmaciji tih odnosa dati svoj doprinos.


Labudović je upoznao Dačića sa projektom Srpske kuće i institucionalnim poteškoćama s kojim se susreću zbog toga što im još nije vraćen PDV nakon kupovine tog poslovnog prostora, a koji je neophodan za uređenje prostorija.


Tokom razgovora Dačića i Kneževića, načelno dogovorena i međupartijska saradnja Socijalističke partije Srbije i Demokratske narodne partije, saopšteno je posle sastanka lidera DF i Dačića koji jr obišao Srpsku kuću, projekat za koji je Vlada Srbije izdvojila 3,4 miliona evra, dok je na njeom čelu bio Aleksandar Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Saša

16.01.2018. 21:09

Mi NISMO bratske države ni narodi! Crnogoraca kojih nema 1 posto u Srbiji vladaju i u policiji i u pravosudju Srbije, njihove mafije Škaljarski, Kavački klanovi vladaju Srbijom itd. Srba u CG ima 30 posto a na rukovodećim mestima ni 3 posto! Inače je Crna Gora priznala da Kosovo nije deo Srbije! Ne želimo da crnogorci vladaju Srbijom i hoćemo zaštitu Srba u CG!

iz glave

17.01.2018. 14:11

a cena bratstva i jedinstva su prava i slobode Srba u Mne...da ne pominjemo SPC, imovinu Srbije, politiku Mne prema KiM, Rusiji, Nato, carinsko-švercerski nereciprocitet

Konstantin

18.01.2018. 02:16

U Srbiji nemoze biti sto jezika nego jedan,Srpski ,kao u svim drzavama.A nacionalne manjine mogu da imaju svoje skolsko poducavanje ,van skolskog sistema Srbije.Tako se radi u celom svetu.