Svet

0

Tusk: EU i dalje otvorena za promenu mišljenja Britanije

Autor: JU

Izvor: Beta

Tusk: EU i dalje otvorena za promenu mišljenja Britanije

Izvor: Foto: pixabay

"Ako britanska vlada ostane pri svojoj odluci da ode, Bregzit će postati realnost sa svim svojim negativnim posledicama u martu iduće godine, osim ako ne dođe do promene mišljenja naših britanskih prijatelja", rekao je Tusk evropskim poslanicima u Strazburu.

Tusk je citirao glavnog britanskog pregovarača za Bregzit Dejvida Dejvisa koji je rekao da "ako demokratija ne može da promeni mišljenje onda prestaje da bude demokratija".

"Ovde na evropskom kontinentu mi nismo promenili mišljenje, naša srca su i dalje otvorena za vas", rekao je Tusk.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je dodao "Nadam se da će se to jasno čuti u Londonu".

Britanija treba formalno da se odvoji od EU 29. marta 2019. godine ali pregovori o njenom odlasku i budućim odnosima između Unije i Velike Britanije treba se završe do oktobra da bi parlamenti imali vremena da ratifikuju sporazum.

Pregovori o Bregzitu su napredovali mukotrpno sporo i dok je EU spremna da razgovara o budućim vezama sa Londonom, evropske vođe i dalje traže dodatne detalje oko toga kako vlada britanske premijerke Tereze Mej vidi te buduće veze.

"Ono što nam je potrebno danas je više jasnoće oko britanske vizije. Najteži posao je još pred nama, a vreme je ograničeno", rekao je Tusk.

Nastavljaju se pregovori o periodu tranzicije koji bi pomogao Britaniji da postepeno izađe iz bloka iduće godine. EU insistira da taj period bude kraći od dve godine, do kraja 2020, kada se završava sadašnji dugoročni budžetski period Unije.

Britanija neće moći da sklopi bilo koji trgovinski sporazum s EU ili nekom drugom zemljom dok taj period ne istekne, i moraće da nastavi da poštuje evropske propise a bez prava glasa da utiče na bilo šta.

 

Džonson: Bregzit će sačuvati više novca nego što se tvrdilo u kampanji

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson izjavio je danas da je 350 miliona funti, koliko je u kampanji za Bregzit rečeno da Britanija nedeljno šalje Evropskoj uniji (EU), daleko manja suma od realne.

Džonson je u intervjuu za Gardijan rekao da je u kampanji za napuštanje Unije mogao da se upotrebi i mnogo veći iznos.

Na autobusu kojim su pristalice Bregzita obilazile Veliku Britaniju bilo je istaknuto da London nedeljno šalje Briselu 350 miliona funti.

"Na autobusu je bila ispisana greška. Nedovoljno smo procenili količinu novca kojim bismo mogli da raspolažemo", rekao je Džonson.

Pristalice ostanka u Uniji tvrdile su da je netačno da Velika Britanija nedeljno Briselu šalje 350 miliona funti, jer nije uračunata suma koju London dobija od EU kroz subvencije i fondove.

Džonson je međutim danas rekao da će nedeljni bruto doprinos Velike Britanije Uniji porasti na 438 miliona funti do kraja prelaznog perioda.

On je dodao i da su oni koji su se zalagali za napuštanje EU imali pravo kada su tvrdili da višak novca koji se bude dobio treba da ide britanskoj Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS). Protivnici Bregzita tvrdili su da je nerealno da novac koji sada ide Uniji mogao da bude dat zdravstvu.

"Kada novac postane dostupan - a to se neće dogoditi dok ne odemo (iz EU) - NHS bi trebalo da bude vrhu liste", rekao je Džonson.

Velika Britanija bi trebalo da istupi iz članstva u martu 2019. godine, odnosno dve godine pošto je premijerka Tereza Mej pokrenula proceduru izlaska.

 

Britanski parlament nastavio raspravu o Bregzitu

Britanski poslanici nastavili su danas razmatranje nacrta zakona o povlačenju iz Evropske unije dok se glasanje u donjem domu predviđa sutra a krajem januara će tekst biti predat na razmatranje gornjem domu parlamenta.

Zakon bi trebalo Velikoj Britaniji da omogući normalno funkcionisanje posle istupanja iz članstva iz EU, predviđenog za 29. mart 2019. godine. Tim tekstom se konkretno okončava primena evropskih propisa u britanskom zakonodavstvu.

Razmatranje nacrta zakona već je ranije dovelo da žestokih rasprava u donjem domu, što ukazuje na podele u parlamentu ali i na podele unutar vladajuće Konzervativne stranke premijerke Tereze Mej oko Bregzita.

Agencija Frans pres ocenila je da će glasanje predviđeno sutra verovatno glatko proći ali će problem predstavljati razmatranje teksta u Domu lordova, koji je pretežno proevropski orijentisan zbog čega bi moglo da se očekuju prepreke ili iznenadni amandmani.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR