Dostupni linkovi

Zbog ratovanja na strani IDIL-a Ulcinjaninu šest mjeseci zatvora


Militanti Islamske države Iraka i Levanta
Militanti Islamske države Iraka i Levanta

Izrečena je prva kazna jednom od 23 državljana Crne Gore koji su bili u ratu u Siriji, na strani Islamske države Iraka i Levanta (IDIL).

Viši sud u Podgorici je danas Ulcinjanina Hamida Beharovića (39) kaznio sa šest mjeseci zatvora jer se priključio IDIL-u u Siriji.

"Kriv je, jer se sa umišljajem od aprila 2015. do maja 2016. godine u mjestu Mindžib u Siriji, na granici sa Turskom, pridružio i učestvovao u stranoj oružanoj formaciji, terorističkoj organizaciji Islamska država Iraka i Levanta (IDIL)", piše u presudi sutkinje Višeg suda u Podgorici Biljane Uskoković.

Taj nezaposleni trgovinski skladištar iz Ulcinja je u Siriju otišao s nevjenčanom suprugom i maloljetnom kćerkom i boravio u dijelu kod granice Turske.

Beharović je s još dvojicom pripadnika IDIL-a, takođe državljana Crne Gore, obilazio stražarska mjesta i vojske na granici s Turskom i "upotrebljavao oružje", navodi se u obrazloženju presude.

Beharović je tokom suđenja priznao da je tamo bio, ali tvrdi da "nije direktno i indirektno učestvovao u ratnim dešavanjima" i da nije bio pripadnik IDIL-a, jer nije prošao potrebnu obuku i "položio zakletvu".

Beharović je po izricanju presude kazao da "nikada nije učestvovao u ratu, niti je prije Sirije ratovao na bilo koji način i na bilo kojem mjestu".

"Otišao sam u Siriju da bih živio po islamskom vjerskom zakonu... To je prvi i osnovni razlog mog i odlaska mnogih drugih ljudi tamo. Nakon toga ko je htio da se bori, išao je da se bori, ko nije htio niko ga nije tjerao silom", ponovio je on u izjavi novinarima poslije izricanja presude.

Naveo je da je živio s porodicom u pograničnom pojasu, ali kada su tamo počeli napadi, vratio se u Crnu Goru gdje je uhapšen odmah po dolasku, na aerodromu u Podgorici, septembra 2016. godine.

Prošle godine je zbog učešća u ratu u Ukrajini sa šest mjeseci zatvora kažnjen jedan crnogorski državljanin.

Po istraživanju Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), u ratove u Siriji i Iraku su u posljednjih pet godina otišla 23 državljanina Crne Gore, od kojih je šest poginulo, a devet se vratilo u Crnu Goru, od kojih je samo jedan, Beharović osuđen.

Prema tom istraživanju, na teroritoriji pod kontrolom IDIL-a su još tri muškarca, četiri žene i dvoje djece iz Crne Gore.

XS
SM
MD
LG