Najnovije vesti
Vesti Politika
Mogerini pozvala Vučića i Tačija: Sada je najvažnije da situacija ostane mirna

Mogerini pozvala Vučića i Tačija: Sada je najvažnije da situacija ostane mirna

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini je povodom ubistva Olivera Ivanovića razgovarala je telefonskim putem sa predsednicima Srbije i Kosova Aleksandrom Vučićem i Haššimom Tačijem.

Federika Mogerini Foto: Public domain / Promo
Federika Mogerini
Federika Mogerini
Foto: Public domain / Promo
Federika Mogerini

Ona je poručila da je važžno da situacija ostane mirna i ponudila pomoć EU u cilju privođenja pravdi počinioca ovog zločina.

Blic je već pisao da je visoka predstavnica pozvala je telefonom predsednika Vučića i predsednka Tačija posle ubistva Olivera Ivanovića. Ona je prenela stav EU da je važžno da situacija ostane mirna i da se sve strane suzdržže i dozvole da vladavina prava i pravda idu svojim putem.

Ona je i ponudila podrššku gde bi ona bila potrebna”, izjavila je portparolka Evrospke komisije Maja Kocijančić.

Kocijančić je ponovila da EU ošštro osuđuje ubistvo Olivera Ivanovića koje se jutros dogodilo u Severnoj Mitrovici i prenala saučešće njegovoj porodici i prijateljima.

”Sada je vrlo važžno da vlasti na Kosovu naprave sve ššto je potrebno kako bi se odgovorni za ubistvo pronaššli i izveli pred lice pravde. U tom smislu našša misija na Kosovu Euleks daće svu potrebnu podrššku u skladu sa svojim mandatom”, poručila je Kocijančić.

Kocijančić je podsetila da je trebalo da se danas u Briselu u okviru dijaloga na nivou radnih grupa sastanu pregovarači Beograda i Prišštine.

”Zbog ubistva Olivera Ivanovića dijalog na nivou radnih grupa dans je bio suspendovan”, poručila je Kocijančić.

U ovom trenutku u EU ne znaju kada bi dijalog Beograda i Prišštine mogao da se nastavi.

Lider Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Oliver Ivanović ubijen je u pucnjavi koja se jutros oko 8.15 časova dogodila u Kosovskoj Mitrovici. On je upucan ispred prostorija stranke sa pet metaka u grudi. Njegovo telo pronašla je komšinica koja je izašla do prodavnice da kupi hleb.

Nakon ubistva Ivanovića, Srpska delegacija u Briselu prekinula je danas ponovo započete pregovore i hitno se vraća u Beograd.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u 12 sati danas zakazao je hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, nakon čega će se obratiti javnosti.

Ksenija Božović kroz suze: Sve se dogodilo za tri minuta:

Marko Đurić: Kakvi pregovori, vraćamo se kući:

Advokat Olivera Ivanovića: Ostvarile su se naše najcrnje slutnje:

VIDEO: Ovako je govorio Oliver Ivanović po izlasku iz zatvora