Pad, rasizam, demoliranje: Šta je s švedskim divom

Rasistički skandal koji je nedavno pogodio H&M novi je pokazatelj problema u upravljanju tim švedskim modnim divom, pišu mediji.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.01.2018.

12:13

Pad, rasizam, demoliranje: Šta je s švedskim divom
(Foto: Thinkstock)

Taj brend nekada je bio popularan među kupcima, međutim, sada pritisnut problemima, nastoji da se preorijentiše na internet-prodaju, smatraju analitičari.

H&M je jedan od najvećih švedskih izvoznih brendova i industrijski div, uz Ikeu, Spotifaj, Elektroluks i Volvo. U vlasništvu dinastije Person, izlistan je na berzi u Stokkholmu od 1974. godine. Sarađivao je sa superzvezdama kao što su Bijonse i Madona, a prestižne modne kuće kao što su Sonia Rikel, Lanvin i Kenzo dizajnirale su za njega ekskluzivne kolekcije.

Kompanija je jedan od najpoznatijih modnih brendova na svetu. Konsultantska kuća Interbrand svrstala ju je na 23. mesto na popisu najpoznatijih kompanija svetu 2017, ispred Ikee i Hermesa. Međutim, u poslednje vreme, ima problema s privlačenjem kupaca u svojih 4.553 prodavnica širom sveta i sporo razvija internet prodaju.

"Ovo je bila jedna od najtežih godina za H&M", rekao je Joakim Bornold, ekonomista investicione banke Nordnet, napominjući da je vrednost akcija kompanije pala za 35 odsto od januara 2017. godine.

U decembru, kompanija je objavila da je ostvarila pad prodaje od četiri odsto u četvrtom kvartalu u odnosu na prethodnu godinu, na pet milijardi evra. Ne samo da H&M-u prodaja nikada nije beležila pad, nego je on bio i veći nego što su analitičari očekivali.

H&M, koji je vlasnik i brendova COS, Monki, Weekday, Cheap Monday, Arket i H&M Home, objavio je i da će zatvoriti neke prodavnice, ali ne koliko i gde.

"Nisu uspeli da definišu svoju viziju za internet prodaju i kako planiraju da se takmiče se digitalnim kompanijama", rekao je Bornold. "To se u kombinaciji s rezultatima prodaje lošijim od očekivanih odrazilo na poverenje investitora u kompaniju." Glavni izvršni direktor H&M-a Karl Johan Person odbacuje takvo objašnjenje.

"Naša digitalna strategija kristalno je jasna. Internet-trgovina, za sve naše brendove, definitivno je deo kompanije koji jako dobro posluje i profitabilan je", insistira Person, naslednik kompanije koju je utemeljio njegov deda Erling.

Taj 42-godišnjak vodi kompaniju već osam godina. Neki analitičari se pitaju hoće li ga uskoro oterati iako njegov otac Stefan Person, predsednik upravnog odbora, isključuje tu mogućnost.

Kao da zarada kompanije nije dovoljno problematična, H&M se prošle nedelje zatekao usred medijske oluje, optužen za rasizam. U svojem internet katalogu objavio je, naime, reklamu s fotografijom dečaka s majicom s kapuljačom na kojoj je pisalo "Najcool majmun u džungli".

Kompanija je pokušala da utiša kritike, izvinila se i povukla oglas, ali šteta je napravljena. Posle toga počeli su da pljušte otkazi za saradnju.

Demoliranje radnje

U međuvremenu, H&M je privremeno zatvorio prodavnice širom Južne Afrike. Južnoafrički lokalni mediji izvestili su kako je u nekoliko prodavnica uništen inventar.

Nekoliko trgovina H&M-a u Južnoj Africi potpuno je demolirano nakon što su u njih upali aktivisti i počeli da razbijaju, ruše police i uništavaju odeću. Povod za napad bila je sporna reklama.

Članovi "Boraca za ekonomsku slobodu" okupljali su se ispred prodavnca i protestovali, a zatim krenuli u demoliranje radnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: