Jedina zemlja EU u kojoj cene padaju, na kolenima

Italija je jedina zemlja EU u kojoj cene nekretnina padaju, a građevinski sektor je, praktično, na kolenima, pokazuju podaci Evrostata.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.01.2018.

10:20

Jedina zemlja EU u kojoj cene padaju, na kolenima
Foto: Thinkstock

Italijansko tržište nekretnina preplavljeno je stanovima i kućama dužnika koji nisu uspeli da otplate stambene kredite bankama.

Na kvartalnom nivou, cene su manje za 0,5 odsto, dok na godišnjem nivou pad iznosi 0,8 odsto.

Realne cene stanova i kuća u Italiji u konstantnom su padu od 2007. godine i sada su 23 odsto niže nego pre deset godina.

Italija je jedina članica EU u kojoj su cene nekretnina pale u drugom tromesečju prošle godine, pokazuju i poslednji podaci Evrostata.

Loša situacija na tržištu nekretnina odražava se na percepciju ekonomskog stanja među građanima - 80 odsto anketiranih smatra da je i ekonomska situacija u zemlji loša.

"Poslovni dnevnik" prenosi reči analitičara koji smatraju da je situacija "danak začaranom krugu loših bankovnih kredita".

Loši krediti preduzećima koji su uloženi u nekretnine trenutno imaju najveći udeo od svih ostalih sektora, koji iznosi 42 odsto.

Osim toga, prodaja ovih loših kredita preduzeća je mnogo sporija nego kod ostalih dužnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: