Najnovije vesti
Vesti Svet
SKANDAL Poznata kompanija prodavala mleko za bebe ZARAŽENO SALMONELOM

SKANDAL Poznata kompanija prodavala mleko za bebe ZARAŽENO SALMONELOM

Francuska kompanija "Laktalis" povukla je 12 miliona pakovanja zaraženog mleka u prahu za bebe u 83 zemalja, zbog prisustva salmonele u tom proizvodu.

Mnogo manej rođenih beba Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija
Mnogo manej rođenih beba

Kako prenose mediji, radi se o zemljama u Evropi, Aziji, Latinskoj Americi i Africi, dok Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i Australija nisu zahvaćene ovim skandalom.

- Iz prodaje smo povukli 12 miliona kutija mleka u prahu, ali u ovakvim situacijama ne smemo stati na tome. Distributeri više ne moraju da sortiraju proizvode i na taj način tražiti sporne kutije. One moraju da se uklone sa svih polica - rekao je glavni izvršni direktor "Laktalisa", Emanuel Basnir.

On je rekao i da su zdravstvene posledice za potrošače, naročito bebe mlađe od šest meseci bile prve na njegovom umu, dodajući da je to kod njega izaziva veliku zabrinutost.

U kompaniji kažu da pretpostavljaju da je izvor zaraze pogon za sušenje mleka u prahu u firmi u Kraonu, koji je mogao biti kontaminiran tokom renoviranja. Francuski ministar poljoprivrede izjavio je da će distribucija svih proizvoda iz firme biti zabranjena do potpunog završetka istrage. Prvi čovek Laktalisa je u razgovoru za francuske medije demantovao tvrdnju da je kompanija pokušala da zataška skandal, a obećao je i da će "Laktalis" pomoći svim porodicama koje su imale problema zbog spornog mleka sa salmonelom. Inače, kompanije je još u decembru počela da povlači mleko u prahu za bebe.

Ima zaražene dece

"Laktalis" je već tužilo na stotine porodica koje tvrde da su im deca dobila trovanje salmonelom nakon što su popila ovo mleko. Do sada je u Francuskoj prijavljeno 35 slučajeva gde su odojčad dobila salmonelu kojom je bilo zaraženo mleko u prahu, dok je jedan slučaj prijavljen u Španiji, a drugi se istražuje u Grčkoj.

Salmonela može da uzrokuje teške poremećaje probave, grčeve u želucu, povraćanje i dehidrataciju.