Austrijanci vole odmor u domovini, neki se odluče za obilazak Evrope

Mnoge destinacije se bore za turiste iz Austrije, u vreme povećanog straha zbog terorizma i političke nestabilnosti u pojedinim zemljama.
Austrijanci vole odmor u domovini, neki se odluče za obilazak Evrope
Foto: Pixabay
Austrijanci rado putuju i to je ostalo nepromenjeno u odnosu na ranije godine, pokazuje istraživanje prema kojem 88 odsto planira ove godine da otputuje na odmor.
 
Više od jedne trećine namerava da češće nego ranije putuje na odmor, ali svetsko političko stanje utiče na ponašanje turista.
 
Velika većina, to jest 80 odsto, navelo je u istraživanju da izbegava određene destinacije u inostranstvu i češće namerava da se odmara u domovini.
 
Više od polovine Austrijanaca u proseku putuje između dve do tri nedelje godišnje, a više od četiri nedelje na putovanjima provode starije osobe od 60 godina.
 
Gotovo svaki drugi kaže da ima na raspolaganju za putovanja budžet do 1.000 evra, a jedna trećina je spremna da potroši i više od 1.000 evra.
 
Kada je reč o omiljenim destinacijama, samo 25 odsto navodi da preferira daleke destinacije, a ostatak odmara u Evropi, pri čemu je i ove godine na vrhu zemalja za odmor Hrvatska zajedno sa Italijom, a potom slede Nemačka i Grčka.
 
Što se dalekih putovanja tiče, na vrhu liste su SAD i Tajland, a potom slede Kuba i Dominikanska Republika.
 
Povećano je i interesovanje za obilaske gradova, te je 58 odsto najavilo da želi da obiđe neki od zanimljivih gradova. Na prvom mestu je Amsterdam, dok su tražene destinacije i Berlin, Minhen, Hamburg, London i Venecija, a od prekomorskih destinacija Njujork, Los Anđeles, Majami i Hongkong.
 
Austrijanci veoma rano uplaćuju svoje odmore i to do tri meseca pre putovanja, a Sajam turizma im često služi kao orijentacija pri donošenju odluke o destinaciji.
 
Na ovogodišnjem Sajmu turizma u Beču na štandu Crne Gore vlada veliko interesovanje za zajedničku ponudu Crne Gore i Srbije, koji se predstavlja kao projekat privrednih komora da naprave regionalni proizvod.
 
Takođe na sajmu, što se tiče bivše Jugoslavije, velike štandove, prema tradiciji, imaju Slovenija i Hrvatska, a sa manjim su prisutne Bosna i Hercegovina i zasebno Republika Srpska.
 
Inače, na sajmu "Ferien 2018." Rusija se predstavlja kao domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu.
  • pf

    15.01.2018 09:15
    Krajnje dosadan narod. Obidjoh pola sveta i sve kontinente, nikad nigde nisam videla austrijanca. Oni ako i putuju, odu do susednog sela. Nije ni cudo kad hoce da odvoje 1000 eura za putovanje, pa vise od toga odvojim ja koja zaradjujem deset puta manje od njih. Bas su dosadni.
  • /

    14.01.2018 13:23
    /
    pa kada imaju videti sta videti u domovini
    nije im krajina jos sve porusila.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.