Protesti u Poljskoj zbog najave novih strogih propisa o abortusu

Više stotina Poljaka okupilo se ispred parlamenta u Varšavi u znak protesta zbog predloga za oštriju regulativu po pitanju abortusa, o kojem je vođena diskusija u parlamentu.
Protesti u Poljskoj zbog najave novih strogih propisa o abortusu
Foto: Pixabay
Sredinom sedmice su poslanici Donjeg doma parlamenta doneli odluku da rade na nacrtu zakona kojim će se zabraniti abortus u slučaju nepopravljive štete po fetus, čime je uklonjen glavni pravni izlaz za Poljakinje da dođu do prekida neželjene trudnoće.
 
Nešto ranije parlament je odbacio predlog za liberalizaciju regulativa o abortusu kojim bi se dozvolila procedura samo u slučaju kada su ugroženi zdravlje ili život majke, te ako je do trudnoće došlo usled silovanja ili incesta.
 
Analitičari podsećaju da je ovo drugi pokušaj vladajuće partije Zakona i pravde (PiS) da pooštri regulative koje su među najčvršćim u Evropi. Njihov prvobitni plan za skoro potpunu zabranu abortusa odbačen je nakon masovnih protesta 2016. godine.
  • Dragan

    14.01.2018 11:51
    PODRŠKA
    Подршка строгој регулацији абортуса

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.