14. januar  2018. 08.01  →  22.37 | Izvor: Tanjug, RTV

Širom Srbije dočekana Srpska nova godina

BEOGRAD, JAGODINA, ZLATIBOR -

Beograđani su Srpsku novu godinu dočekali uz veliki vatromet ispred Hrama Svetog Save, kao i uz koncerte na otvorenom ispred zgrade opštine Zvezdara.

video icon

Ovogodišnju proslavu srpske Nove godine kod Hrama obeležili su horovi muzičkih škola "Stanković" i "Grocka", muzički program "Shake and Spear", bdenije i moleban kao i tradicionalni vatromet tačno u ponoć.

Na platou ispred zgrade opštine Zvezdara u Bulevaru kralja Aleksandra za besplatnu zabavu na otvorenom bili su zaduženi Miligram i Dženan Lončarević.

Po tradiciji, u Skadarliji koja je najpopularnija oko novogodišnjih praznika, bilo je vrlo živo a restorani su bili puni. Gosti su dočekivani kuvanom rakijom, kako red nalažže.

U crkvama se držalo praznično bdenje, moleban koji se služži na kraju svake godine.

Srpska nova godina dočekana je i u drugim gradovima, Novom Sadu, Nišu, Somboru.

Doček je organizovan i na Gradskom trgu u Čačku, uz Dejana Petrovića i Big bend orkestar.

Vrnjačka Banja ove godine proslavlja 150 godina aktivnog bavljenja turizmom, i proslavu tog velikog i značajnog jubileja započela je koncertom Marije Šerifović, za doček srpske Nove godine.

Zajedno sa 5.000 posetilaca, Marija Šerifović je dva sata izvodila svoje najpoznatije pesme, a onda su u ponoć uz veliki vatromet svi zajedno dočekali Novu godinu.

Boban Đurović, predsednik opštine Vrnjačka Banja rekao je za Tanjug da je koncert Marije Šerifović, ustvari početak velikog jubileja, a to je 150 godina organizovanog turizma u Banji.

"Ovakvim tempom i sličnim nastupima, i sa još bogatijim programom, susretaćemo se tokom cele godine. Očekujemo da Vrnjačka Banja ove godine obori sve rekorde po posećenosti gostiju", rekao je Đurović.

U susednom Trsteniku na Trgu je svirao Goran i OK bend, koji su sa oko 1.500 sugrađana, u svom stilu dočekali pravoslavnu Novu godinu.

Ljubiša Marković, zamenik predsednika skupštine opštine Trstenik čestitao je Novu godinu sugrađanima.

"Goran i OK bend su napravili lepu atmosferu na našem trgu, što možete i videti na licima sugrađana, koji su celu noć igrali", rekao je Marković.

Srpsku Novu godinu, brojni građani dočekali su na Gradskom trgu u Valjevu, uz nastup Šabana i Ilde Šaulić. Procenjuje se da se okupilo oko 7.000 ljudi, ne samo iz grada na Kolubari, već i iz okolnih mesta.

Izlazeći na binu, jedna od najvećih zvezda srpske narodne muzike Šaban Šaulić pozdravio je sve okupljene i rekao: "Dragi Valjevci, poštovana publiko, pevaću pesme koje svi znaju".

U ponoć je priređen raskošan vatrometa.

"Kao nekad na ovom mestu, pre više od 20 godina, srećna Srpska nova godina. Želim vam puno zdravlja, sreće i pre svega ljubavi", rekao je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović, obraćajući se prisutnim građanima.

Za srpsku Novu godinu u crkvama se organizuje praznično bdenje, moleban koji se služi na kraju svake godine. Po običajnom kalendaru, tokom noći se ne spava, a običaj je i da se u toku noći služi vruća rakija, vino i krofne.

Pravoslavna nova godina u našem narodu se naziva i Mali Božić, jer se na taj dan završavaju božićne svečanosti. U domovima je u susret prazniku porodica na okupu, a trpeza bogata.

Veselo u Jagodini, Despotovcu, Svilajncu

Građani Jagodine, Despotovca, Svilajnca dočekali su sinoć srpsku Novu godinu uz muziku na gradskim trgovima.

Oko 2.000 građana, svih uzrasta, prema proceni policije, sinoć je na Skveru omladine u Jagodini, dočekalo Novu godinu uz folk pevača Milana Topalovića - Topalka.

U Jagodini je u ponoć priređen bogat i raskošan vatromet u centru grada.

Policajci, koji su obezbeđivali doček na trgu, rekli su Tanjugu, da je sve proteklo u najboljem redu, a posla nisu imale ni ekipe Službe hitne pomoći, koje su takođe dežurale na trgu, dodali su policajci.

Predsednik Skupštine grada Dragan Marković - Palma upriličio je doček nove godine u Restoranu "Tigar" za oko stotinu uzvanica, odbornika Skupštine opštine, prosvetnih i zdravstvenih radnika, pravosuđa, novinara...

Sinoć su i građani Despotovca, veselo, uz poznatu srpsku pevačicu Veru Matović, dočekali Novu godinu na Trgu despota Stefana, a građani Svilajnca, na Trgu Stevana Sinđelića, uz trubače i orkestar Bojana Krstića, pobednika Sabora trubča u Guči prošle godine.

Doček na Zlatiboru i selu Jablanica

Na Zlatiboru je pravoslavna Nova godina dočekana na Kraljevom trgu uz zvezde Granda Nemanju Stevanovića i Jelenu Gerbec.

U zlatiborskom selu Jablanica tradicionalno je organizovan doček onako kako se u Srbiji nekada slavila.

Ispred crkve posvećene Pokrovu Presvete Bogorodice organizovana je služba, paljenje ostataka badnjaka, a Božić Bata podelio je novogodišnje paketiće deci uz prigodne recitacije.

Organizovan je bio i kulturno-umetnički program u kome su nastupale pevačke grupe, trubači, frulaši, a bilo je i tradicionalnog novogodišnjeg vatrometa.

Posetioci su u duhu starog vremena mogli da uživaju uz tradicionalna jela i kuvano vino i rakiju.

Srpska Nova godina proslavljena i u Austriji

Nova godina po Julijanskom kalendaru dočekana je noćas svečano i u Austriji, po našim klubovima i kafićima.

Srpska kulturno-prosvjetno društvo Prosvjeta, po sedmi put zaredom, organizovala je "Srpski novogodišnji koncert".

U svečanoj sali Magistrata u 3.okrugu, održan je koncert, koji je bio u znaku evropske i srpske muzike.

"Prosvjeta" ovim želi da doprinese razvoju dobrih odnosa među kulturama dve zemlje.

Koncertu su prisustvovali poslanik u Narodnoj skupštini Srbije Aleksandar Čotrić, poslanik u bečkom parlamentu Nemanja Damnjanović, kao i predstavnici diplomatskog kora Srbije, BiH, i Crne Gore, te i predstavnik RS u Austriji.

Na samom početku koncerta potpredsednica "Prosvjete" u Austriji Svetlana Matić uručila je članu odbora za dijasporu Narodne skupštine Srbije Čotriću Povelju za poseban doprinos u radu Društva i podršku dijaspori.

Na koncertu su nastupili dečiji hor Prosvjete, kao i muzičari Tanja Paucanović, Andrea Nikolić i Vladimir Milošević.

Tokom večeri mnogobrojni Srbi posetili su hramove srpske pravoslavne parohije u Beču, u kojima su sveštenici služili praznično večernje uoči Nove godine po Julijanskom kalendaru.

Rumun u Nišu

Među nekoliko hiljada turista iz Bugarske, Grčke i Makedojije koji novogodišnje praznike provode u Nišu, upoznali smo i jednog iz Rumunije. Poseban je po tome što se odriče Diznilenda da bi došao u Niš, nemačke i švajcarske čokolade daje za jednu srpsku, a za ovdašnje kafane kaže da su na višem nivou od onih u njegovom rodnom Temišvaru.

Pravo iz Minhena gde trenutno živi, Armin Pavel stigao je u Niš da dočeka Srpsku novu godinu iako je njegova devojka imala rezervaciju za Diznilend.

Rođen je i odrastao u Temišvaru , gde je upoznao srpski narod i kulturu , ali kaže da se najbolje oseća baš u Nišu.

Armin ima 31 godinu, završio je fakultet politikologije u Nemačkoj, gde i sada živi i profesionalno igra fudbal. Niš je upouznao slučajno putujući sa devojkom, ali za Srbiju ga vežu slatka sećanja iz detinjstva.

U početku samo iz pesama a sada uči srpski i u svakodnevnom govoru. Za lepe želje nije potrebno mnogo.

 

 

 

Srodne vesti