POSLE 20 GODINA: Policajci na udaru zbog prve otmice zemunskog klana?
Foto: Privatna Arhiva

Specijalno tužilaštvo preuzelo istragu

POSLE 20 GODINA: Policajci na udaru zbog prve otmice zemunskog klana?

Crna Hronika -

Otac Novaka Stevanića, koji se ubio 1998. posle zlostavljanja članova „zemunskog klana“, nada se da će otmičari, među kojima su, kako se sumnja, bili i pripadnici MUP, konačno biti procesuirani

Tužilaštvo za organizovani kriminal preuzelo je sve prikupljene dokaze o prvoj otmici „zemunskog klana“ i uskoro bi, 20 godina od mučenja Novaka Stevanića (na gornjoj fotografiji), koji se kasnije ubio, krivci mogli da odgovaraju pred zakonom, saznaje Kurir.

- Više tužilaštvo završilo je pretkrivični postupak, prikupilo dokaze, saslušalo sve one koji imaju bilo kakva saznanja o događaju iz 1997. Posle detaljne analize prikupljenih dokaza, utvrđeno je da ima elemenata organizovanog kriminala i da sve upućuje da je iza otmice Novaka Stevanića stajala zloglasna kriminalna grupa „zemunski klan“ - otkriva izvor Kurira upućen u istragu.

Zoran Stevanić
Zoran Stevanićfoto: Nebojša Mandić

Ključni svedok

On podseća da je prikupljeno mnogo dokaza, odnosno da su otisci pokojnog vođe klana Dušana Spasojevića Šiptara pronađeni u Stevanićevim stanu, koji su „zemunci“ opljačkali posle otmice, ali da je ključni dokaz svedočenje bivšeg pripadnika klana Nikole Bajića. Kako je Kurir pisao, Bajić, koji služi kaznu od 35 godina zatvora, u tužilaštvu je otkrio da su nesrećnog mladića 1997. otela trojica tada aktivnih policajaca PS Zemun, a zatim ga predala Dušanu Spasojeviću.

- Spreman sam da se suočim s ljudima koje sam naveo. Mogu i na poligraf. Nisam običan svedok, ja sam čovek koji je celu noć u garaži na Novom Beogradu čuvao otetog Novaka - poručio je navodno Bajić. Kako je Kurir pisao, ovaj „zemunac“ je rekao da su u otmici učestvovala tri tada aktivna policajca - Saša Đajić, zvani Džaja, pripadnik Žandarmerije, penzionisani policajac Milan Radukić i pokojni svedok-saradnik Zoran Vukojević Vuk.

- Tokom pretkrivičnog postupka saslušani su Radukić i Đajić, ali su oni tvrdili da navodi Nikole Bajića nisu tačni. Saslušani su i svedok-saradnik Ljubiša Buha Čume, kao i funkcioner policije Boro Banjac - podseća naš sagovornik.

Nikola Bajić
Nikola Bajićfoto: Privatna Arhiva

Završna faza

Kurir je juče kontaktirao sa Zoranom Stevanićem, ocem pokojnog Novaka.

- Nadam se da je istraga ušla u završnu fazu i da ću konačno, posle 20 godina, dočekati epilog. Moj sin je bio prva žrtva kidnapovanja „zemunskog klana“. Da je rešen tada, možda se otmice koje su usledile ne bi ni dogodile - rekao je mladićev otac.

foto: Privatna arhiva

Pakao u garaži

SPASOJEVIĆ GA MUČIO

„Zemunac“ Nikola Bajić ispričao je navodno na saslušanju da su trojica policajaca presrela Novaka Stevanića na ulici, ubacila ga u auto i predala Dušanu Spasojeviću.

- Spasojević ga je vezanog i lica oblepljenog selotejp trakom dovezao u garažu na Novom Beogradu. Dušan ga je tukao i davio, a prestao je da ga maltretira tek kada mu je Novak rekao gde u kući roditelja stoji sef s novcem i nakitom - ispričao je Bajić i naveo da su mladića držali zatočenog u garaži „u kojoj je temperatura bila preko 50 stepeni do sledećeg dana“, kada su ga pustili. Bajić je rekao i da sumnja da je jedan tadašnji visoki funkcioner MUP znao šta se dešava.

Kurir / Jelena Spasić

Foto: Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track